Piricskén kápolnát szentelt Tamás József püspök

1
4079
(Csúcs Mária fotói)

Tamás József segédpüspök Gonzága Szent Alajosnak ajánlott kápolnát szentelt a Csíkcsicsó községhez tartozó hegyi üdülőövezetben, Piricskén 2018. július 1-jén, vasárnap.

A szertartás a kápolna átadásával vette kezdetét, ahol a püspök a jeruzsálemi templomról és annak „szent maradékáról” beszélt, hozzátéve: Népünk is ilyen szent maradék, hiszen ma, amikor templomokot zárnak be és rombolnak le, mi a ’89-es fordulat után folyamatosan renováljuk, bővítjük meglévő templomainkat, újakat építünk Isten dicsőségére.

Ezután ünnepélyesen bevonult a papság és az asszisztencia. A szentmise elején a főcelebráns megszentelte a vizet, meghintette a résztvevőket és falakat.

A szentbeszédében a Hargitáról mint hegyről elmélkedett, amely az évszázad viharait kellett kiállja akárcsak népünk, amely ma is a meg kell harcolja küzdelmeit a megmaradásáért. Továbbá a kápolna védőszentjének életpéldáját elevenítette fel, aki ifjú kora ellenére az életszentség útját járta, így lett égi közbenjárója a fiataloknak. Kiemelkedő eseménynek nevezte a kápolnaszentelést, hiszen főegyházmegyénkben 2018-ban az Ifjúság éve van és éppen most szentelik az első istenházát az ifjúság védőszentjének tiszteletére.

A szentbeszéd után elénekelték a Mindenszentek litániáját, majd az oltárt és a falakat krizmával kenték meg.

Az oltár ünnepélyes feldíszítése és az incenzálás után került sor az Eucharisztia liturgiájára.


A szentmise végén Nagy József csíkcsicsói plébános a kápolna építésének történetét mondta el és megköszönte az elmúlt három év alatt nyújtott segítséget, támogatást.

 

1 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nagy örömmel olvastam a Csíkcsicsó plébániához tartozó Piricske Szent Alajos kápolnájának felszenteléséről azért is, mert Gonzága szent Alajos 450 évvel ezelőtt született, és a Szentszék külön évet hirdetett, és minden Neki szentelt templomot kiváltsággal tüntetett ki a 2019 márc 9-ig terjedő időre.
    Kívánom, hogy sokan részesüljenek benne.
    P.Bohán Béla sj