Szent László-búcsút tartottak Újszékelyen

0
1949
Fotó: Lukács Kinga-Noémi

Székelykeresztúr leányegyházközségében, Újszékelyen nyitották a Szent László-búcsúk sorát. A szent lovagkirály védelmébe ajánlott kápolna búcsúját június 23-án, szombaton tartották. A szentmise főcelebránsa és szónoka, Kovács Péter plébános meghívására Csíki Szabolcs medgyesi segédlelkész volt.

Megszülettünk, tanulunk, növekszünk, dolgozunk, megbetegszünk, meghalunk – mondta a szónok –, de vannak, akik ezt az utat másképpen járják végig, mint Szent László magyar király, akinek életében volt „mélység, szépség, megbocsájtás, újrakezdés és persze sok küzdelem, nehézség, reménytelenség de ilyenkor kezeit imára kulcsolta és Istent kérte, életéért, övéiért, végső soron egy nagyon szép katedrálist épített, Isten országának templomát.” Majd felidézte életét: „Lengyel földön látta meg a napvilágot és ez azért volt, mert Magyarországon éppen belső viszályok voltak. (…) Szent László édesapja I. Béla és testvére I. András rengetegszer összetűzésbe kerültek, mindez a trónért és a hatalomért, talán mindez ma sincs másként csak kicsit a csomagolás más.” Szelídsége többször is megmutatkozott, többek között, amíg a trónfosztott Salamon élt „soha nem tette fejére a koronát, mivel inkább égi koronára vágyott, semmint földire.” Szentbeszéde végén kérte: Szent László élútjához hasonlóan legyünk mi is céltudatos lelkes emberek.

 

  • Csíkszépvízen június 24-én, vasárnap fél 1 órakor ünnepelnek. A szentmise főcelebránsa Miguel Maury Buendía apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete.
  • Június 24-én, vasárnap tartják a Szent László tiszteletére emelt, mezőbikácsi templom búcsúját. A déli 12 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Bărbuț Petrică, köröstarjáni plébános.
  • Szerdán, június 27-én reggel fél 9 órakor a szépvízi templomtól keresztalja indul a kicsi Pogány-havasfelé és a Szent László-emlékhelyen 11 órától szentmisét mutatnak be.  Az ünnep szónoka Puss Sándor SJ Felvidékről.
  • A szatmári egyházmegyében található Bélteken, szintén szerdán délelőtt 11 órától ünneplik a Szent László búcsút.
  • A felvinci plébániatemplom búcsúja vasárnap délután 6 órakor kezdődik. A homíliát Ambrus István kapnikbányai plébánosa tartja.
  • Június 27-én, szerdán délelőtt 11 órakor lesz a nyújtódi templom búcsúja. A szentmise szónoka Bereczi István gelencei plébános.
  • Szerdán fél 1 órakor kezdődik Küküllőkeményfalván a búcsús szentmise. A szentbeszédet Bartos Károly kézdisárfalvi plébános mondja.
MEGOSZTÁS