Hazaértek a csíksomlyói búcsúból a székelyudvarhelyi gyalogos zarándokok

0
3530

Pünkösdvasárnap délután Székelyudvarhely határában várták a több mint háromszáz fős visszatérő gyalogos zarándokcsoportot a szervező plébániák papjai és a város elöljárói.

Együtt vonultak a Rákóczi Centrumba, ahol László Attila Székelyudvarhely-szombatfalvi plébános az útról érkezőkre áldást kért.

A zarándokokkal együtt több százan adtak hálát a szentmisén, melynek főcelebránsa Tamás Barna, a Kis Szent Teréz egyházközség plébánosa volt.

Fülöp László miklósvári plébános szentbeszédében arról beszélt, hogyan lehetünk jó kapcsolatban a Szentlélekkel: „A Szentlélek jelenlétét napjainkban is felfedezheted. A Szentlélek olyan módon és akkor lép be az életedbe, amikor akar. Az is előfordulhat, hogy észre sem veszed, hogy vezet a Szentlélek, mert, ha bensőséges kapcsolatban élsz Vele, akkor egy idő után természetessé válik, hogy Isten akarata szerint cselekedsz.”

Kiemelte, hogy szükség van a Szentlélekre a hétköznapokban, mert „imádságra ösztönöz, kapcsolatot teremt közted és az Atya között. Ő az, aki imádkozik benned!” A Szentlélek egy segítőtárs – emlékeztetett a szónok.

Tamás Barna az egyházi év legnagyobb ifjúsági szentmiséjének végén köszönetet mondott mindenkinek mindenért. Áldást kért a szentmisén szolgáló Hálaluja ének- és zenecsoportra, valamint azokra a fiatalokra, akik a héten ballagnak.

A szentmisén részt vett Soltész Miklós, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki szintén köszöntötte az ünneplőket.

Ároni áldással és hosszan tartó közös énekléssel zárult a zarándoklati hálaadó liturgia.

Pünkösd másodnapján reggel 9 órától keresztutat tartanak a Székely Kálvárián, 10 órakor mutatják be az ünnepzáró szentmisét az Ugron-kápolnánál.

Fotó: Barcsa István
Még több kép ITT.