Székelyudvarhelyről pénteken reggel indul a gyalogos zarándoklat

1
5612
Archív• Fotó: ksztplb.ro

A székelyudvarhelyi Kis Szent Teréz Plébánia szervezésében május 18-án, pénteken a plébániatemplomban reggel 6 órakor bemutatott szentmise után indul a gyalogos keresztalja a csíksomlyói búcsúra.

Tamás Barna plébános kérdésünkre elmondta, az online regisztráción keresztül már 760 személy jelezte részvételi szándékát. Az idén újdonság, hogy a zarándokok számára készült póló – férfi és női méretekben – megvásárolható a Kis Szent Teréz Plébánián vagy a zarándoklatindító szentmise előtt a templom előtti téren. Ára 20 lej.

A 2018-as gyalogos zarándoklat programja:

Május 17., csütörtök
18:00 – ifjúsági szentségimádás a Kis Szent Teréz templomban a zarándoklatért.

Május 18., péntek
5:30 – gyülekezés a Kis Szent Teréz templomnál. Figyelem! A templom előtt minden zarándok karszalagot kap. Aki a lenkúti csűrökben éjszakázik, annak csomagjára karszalagja színének megfelelő címkét ragasztunk (minden csűrt más színnel jelölünk). A csomagot a hasonló színnel jelölt sátor alatt kell leadni. Ezeket tehergépkocsi fogja kiszállítani a csűrökhöz.
6:00 – indító szentmise, szentgyónási lehetőség.
7:00 – felsorakozás a templom előtt és indulás. A főút mentén fogunk haladni. A főbb kereszteknél megállunk kereszthódolatra.
Első pihenő és tízóraizás Máréfalván. Ebéd Homoródfürdőn egy órás ebédszünettel. Legkésőbb 13:30-kor továbbindulás.
19:00 körül érkezés Lenkúthoz (Kalibáskő után 3 km-re). Itt átvehetők a reggel leadott csomagok. Éjszakázás csűrökben és személyesen felállított sátrakban.

Autóbusz áll majd azok rendelkezésére, akik nem éjszakáznak a lenkúti csűrökben és vissza szeretnének jönni Székelyudvarhelyre. Az utazás 5 lejbe kerül. Ugyanez az autóbusz szombat hajnalban 4:00 órakor indul a Pethő vendéglő elől, megáll a központban, a Márton Áron téri buszmegállóban és a Kis Szent Teréz templomnál visszavinni a Hármas-kereszthez azokat, akik gyalogosan tovább zarándokolnak. Az utazás 5 lejbe kerül.

Május 19., szombat
3:30 – a Lenkútnál éjszakázók számára ébresztő. Legkésőbb 4:20-kor indulás a Hármas-kereszthez.
4:00 – autóbusz indul Székelyudvarhelyről (megállók: Pethő vendéglő, Márton Áron tér, Kis Szent Teréz templom, Hármas-kereszt). Aki szombat reggel csatlakozik a zarándoklathoz, a Hármas kereszthez érkezve megkapja karszalagját.
5:00 – találkozás a Hármas-keresztnél reggeli ima és továbbindulás rózsafüzért imádkozva.
6:00 – érkezés az Anna-fogadó parkolójába, ahol közös reggeli vár: kalács és forró tea.
7:00 órakor továbbindulás.
10:00 körül érkezés Csíkszeredába. A Márton Áron Gimnáziumnál, a Szék út elején találkozás a már beérkezett székelyudvarhelyi zarándokokkal, és zászló alatt közösen, énekelve, imádkozva megyünk ki a Nyeregbe. Elfoglaljuk helyünket az Udvarhelyiek számára kijelölt részen, belekapcsolódunk a búcsús szentmisébe, szentáldozáshoz járulunk. Ez a lényeg, ezért zarándokolunk a búcsú elnyerése vágyával. Célunk a szentmisén való részvétel. Kérünk tisztelettel, élményeid megosztását vagy bármilyen beszélgetést, evés- és alvásidődet máskorra időzítsd!

A szentmise végén megbeszéljük a Gimnáziumnál való találkozás időpontját a gyalogosan visszatérők számára. Akik nem gyalogosan jönnek vissza, azok csatlakozhatnak az autóbuszokhoz, járművekhez. A gyalogosan visszatérők szombat estig eljutnak a lenkúti éjszakai szálláshoz.

Május 20., Pünkösdvasárnap
6:30 – autóbusz indul a Pethő vendéglőtől, megáll a Márton Áron téri buszmegállóban és a Kis Szent Teréz templomnál, kiszállítja a Lenkúthoz azokat, akik visszafelé is gyalog jönnek.
7:00 – közös meleg reggeli a Lenkútnál az ott éjszakázók számára. A hazaszállítandó csomagok leadása a gyűjtőpontnál.
7:30 órakor indulás Székelyudvarhely irányába.
12:00 – érkezés Homoródfürdőre, pihenő, étkezés. 12:30 – továbbindulás.
17:00 körül – érkezés Székelyudvarhelyre.
18:30 – zarándoklatot záró ifjúsági szentmise a Rákóczi Centerben. Szentmise után átvehetők a nagy csomagok, melyeket a Lenkúti szállásról tehergépkocsi szállít vissza.

Május 21., Pünkösd másodnapja, hétfő
9:00 – Keresztút a Székely Kálvárián
10:00 – ünnepzáró szentmise az Ugron-kápolnánál.

Útközben: énekelünk, imádkozunk, lehetőség lesz a szentgyónás elvégzésre vagy lelki beszélgetésre. A zarándoklat imádságos, énekléses, vallásos lelkületű, fegyelmezett és vidám együttlét.

Mit hozz magaddal?
– zarándok énekfüzetedet – Ha nincs, megvásárolhatod az indító szentmise előtt a regisztrációnál (5 lej/darab).
– rózsafüzéredet
– élelem: amennyire szükséged van a zarándoklat alatt
– öltözet: réteges viselet, kényelmes, vizet is bíró túracipő vagy bakancs, esőkabát, kalap/sapka
– szállásra: hálózsák, habszivacs (izolír), sátor (ha szükséges), zseblámpa, a szombat hajnali útra láthatósági mellény. A Lenkútnál megszállók két csomagba pakoljanak. A nagy csomagot névvel ellátva le lehet adni a regisztrációkor. Ezt teherautó szállítja a szálláshelyre. Könnyebb, ha vállunkon csak egy kisebb csomagot viszünk a napközben használandó és legszükségesebb dolgainkkal.

A búcsú elnyeréséhez és a zarándoklat kegyelmi hatásához fontos a közös ének, ima, szentgyónás, szentáldozás!