Csíksomlyó: a plébániatemplomban készülnek a csángó misére

1
2982
Berszán Lajos • Fotó: Thaler Tamás/Wikipédia

A moldvai csángók évente egyszer, a csíksomlyói pünkösdi búcsú napján a csíksomlyói Szent Péter és Szent Pál-plébániatemplomban külön az ő részükre szervezett, magyar nyelven bemutatott szentmisén vesznek részt.

Az idei csángó mise pünkösdszombaton délután 5 órakor kezdődik, felkért főcelebránsa és szónoka Berszán Lajos, a gyimesfelsőloki Árpád-házi Szent Erzsébet Római Katolikus Gimnázium lelkivezetője lesz – tájékoztatta szerkesztőségünket Göthér Gergely csíksomlyói plébános. A liturgia során közreműködik a iskolaalapító Berszán Lajos gimnáziumának énekkara. A szentmisét az erdélyi Mária Rádió élőben közvetíti és a Duna Televízió felvételt készít.

A csángó mise különleges jelentősége abban áll, hogy a moldvai csángómagyarok évszázadok óta nem gyakorolhatták római katolikus vallásukat anyanyelvükön, búcsús jelenlétük különleges színfolt a pünkösdi zarándokok tömegében, Csíksomyón évről-évre megmaradásukért is imádkoznak. Mint ismeretes, Moldvában nincs rendszeres magyar nyelvű misézés ma sem, a papok többsége nem beszéli a hívek anyanyelvét.

A csíksomlyói plébániatemplomban pünkösdszombat este 10 órától éjszakai virrasztást tartanak egészen reggel 5 óráig, az erdélyi Mária Rádió ezt az imaalkalmat is élőben közvetíti.

 

1 HOZZÁSZÓLÁS