Boldog Gizella-búcsú a Mezőség peremén

0
2379

Marosludason, az Andrássy-telepen a Boldog Gizella-templom búcsúünnepét 2018. május 5-én, szombaton tartották. A szentmisén Szőcs Csaba, a kolozsvári Verbum Kiadó igazgatója, szászfenesi plébános prédikált.

„Dicsőséges az Isten az ő szentjeiben, csodálatos fölségű, amikor jeleket művel” – énekeljük liturgiánkban, amikor a szentek ünnepeit üljük, s az is, hogy ma itt lehetünk, az Isten dicsőségét hirdető jel – indította szentbeszédét a szónok.

Majd emlékeztetett arra, hogy: „Az életünket a jelenben éljük, múltunkból táplálkozva tekintve a jövő felé. Erre tanítanak bennünket a szentek, akik úgy éltek a jelenben, hogy közben sosem felejtették el, hogy a jövőt nemcsak hónapokban, években és évtizedekben kell számolni, hanem a jövő igazi mértékegysége az örökkévalóság, az örök élet Istennél. Ennél alább mi sem adhatjuk! (…) A szentség nem egy elszállt ember- és életfeletti dolog, hanem az élet maga, annak mélységeivel együtt: az Isten által megálmodott és akart őszinte emberség. A jövő egyháza annyiban tud létezni, amennyiben ember-arcú közösség lesz. Mert az igaz ember arcán felismerhetőek az Isten vonásai.”

Fotó: Czikó László

  • Szentkeresztbánya filiájában, Lövétebányán 2018. május 12-én, szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik a búcsús szentmise. A lövétebányai iskolában kialakított, Boldog Gizella védelmébe ajánlott kápolnához a szentkeresztbányai és lövétei hívek évenként elzarándokolnak.
  • 2018. május 13-án, vasárnap déli 12 órától tartják a Boldog Gizella tiszteletére felszentelt arad-gáji templom búcsúünnepségét, amelynek ünnepi szónoka Szabó Péter kanonok, zimándújfalui plébános.