Kiskorúak védelme és a Római Kúria reformja

Lezárult a bíborosi tanács 24. ülése

0
1120
(Fotó: Vatikáni Rádió)

A szentszék szóvivője, Greg Burke április 25-én, szerdán délután egy órakor sajtótájékoztatón ismertette a bíborosi tanács háromnapos ülésének mérlegét.

A kilencfős tanács tagjai George Pell bíboros (és Reinhard Marx bíboros hétfői hiányzása) kivételével mindhárom nap jelen voltak az üléseken. A megbeszéléseken részt vett Ferenc pápa is, kivéve szerdán délelőtt, amikor az általános pápai audienciát tartotta. Az ülések délelőtt 9–12.30, illetve délután 16 és 19 óra között zajlottak.

Az új apostoli konstitúció szövegterve

Nagyrészt a Római Kúria új apostoli konstitúciójának szövegtervezetén dolgoztak a bíborosok. Amikor majd elkészül a dokumentum végleges változata, a bíborosok jóváhagyásával a pápa elé kerül, aki további észrevételeket tesz, és végül jóváhagyja az új konstitúciót. A szövegben szereplő témák nagy részét már megvitatták az előző üléseken. Kiemelkedő jelentőségű ezek között: a Római Kúria a Szentatya és a részegyházak szolgálatában; a kuriális tevékenységek lelkipásztori jellege; az Államtitkárság harmadik szekciójának létrehozása és működése; valamint az evangélium hirdetése és a missziós szellem mint távlat, amely az egész Kúria tevékenységét jellemzi.

Kiskorúak védelme

Sean O’Malley bíboros tájékoztatta a bíborosi tanácsot arról a számos erőfeszítésről, amelyet világszerte tesznek a kiskorúak és sebezhető felnőttek védelmében. A kiskorúak védelmével foglalkozó pápai bizottság legutóbbi plenáris ülésén meghallgatták a frissen kinevezett tagok tanúságtételeit, aki Brazíliából, Etiópiából, Ausztráliából és Olaszországból érkeztek. Fogadtak egy csoportot az Egyesült Királyságból is, akik az ún. Survivor Advisory Panelt képviselik, vagyis szexuális visszaélések túlélői.

Vatikáni médiareform

Végül a pápa és a bíborosi tanács tagjai meghallgatták Lucio Adrian Ruiz prelátus, a Kommunikációs Titkárság titkárának beszámolóját a vatikáni kommunikációs reform jelenlegi állásáról. Greg Burke szóvivő úgy tájékoztatott, hogy még nem ismert az új kommunikációs prefektus kinevezésének ideje és módozata.

A bíborosi tanács következő ülését június 11–13-ig tartják a Vatikánban.

(gá)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS