A Jó Pásztor nyomában

„Hivatások hétvégéjén” a gyulafehérvári kispapok

0
2297

Húsvét negyedik, vagyis a Jó Pásztor vasárnapját megelőző hétvégén, immár hagyományosan, a gyulafehérvári szeminárium növendékei plébániákra utaznak, ott találkoznak a hívekkel, bekapcsolódnak a plébániai közösségek életébe, munkájába, ugyanakkor tanúságot tesznek hivatásukról.

Idén 2018. április 20–22. között a temesvári (Resicabánya, Lugos, Arad-Séga, Temesvár-Józsefváros), nagyváradi (Biharpüspöki, Tasnád, Szilágysomlyó, Hegyköztóttelek, Székelyhíd, Sólyomkővár, Nagyszalonta) és szatmári (Mezőfény, Szinérváralja, Nagybánya-Krisztus Király, Nagybánya-Szentháromság, Szatmárnémeti székesegyház) egyházmegyék közösségeit látogatták meg. A két-három fős csoportok a plébániákon hittan- és ifjúsági órát tartottak, részt vettek a plébániai csoportok találkozóján, ugyanakkor a vendéglátók jóvoltából megismerték a plébániákat és azok környékét is.

Az idei év abból a szempontból is különlegesnek számított, hogy nemcsak színmagyar, hanem nyelvileg vegyes vidékeket is meglátogattak a szeminaristák, így megismerve az ottani pasztoráció összetettebb kihívásait is.

Egy csoport a Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegyében maradt, ők részt vettek Tamás József segédpüspök aranymiséjén, Csíksomlyón, hiszen a segédpüspök az ötven év papságából tizennyolcat a kispapok között spirituálisként szolgált. A hétvégén ugyanakkor bekapcsolódtak a tusnádi plébánia tevékenységébe.

Vasárnap este élményekkel és megerősítő találkozásokkal gazdagodva tértek vissza a kispapok a szemináriumba, hogy ott a Jó Pásztor példáját követve növekedjenek, készülve arra a szolgálatra, amelynek szépségeibe és kihívásaiba – a fogadó közösségeknek hála – betekintést nyerhettek a „hivatások hétvégéje” során.

A hétvége élményei képekben

 

MEGOSZTÁS