Szexuális visszaélések Chilében: a pápa fájdalommal ismeri el, hogy rosszul ítélte meg a helyzetet

0
1100
(Fotó: Vatikáni Rádió)

Ferenc pápa levelet írt a chilei püspököknek, miután a pedofilvádak tisztázására kirendelt vizsgálat lezárult. A pápa elismeri, hogy súlyosan tévedett az esetek megítélésében, különösen a valós és kiegyensúlyozott információ hiánya miatt. A szentatya bocsánatot kér, és Rómába rendeli a chilei püspököket, hogy megvitassa velük a helyzetet.

Kedden este egy időben hozták nyilvánosságra a Vatikánban és Chilében annak a levélnek a tartalmát, amit Ferenc pápa a plenáris ülésüket tartó chilei püspökökhöz intézett, miután értesült az általa elrendelt kivizsgálás eredményéről.

Mint ismeretes, Juan de la Cruz Barros Madrid, a chilei Osorno püspökének ügyében felszínre került információkat követően a szentatya elrendelte, hogy Charles Scicluna, Málta érseke, aki egyben a Hittani Kongregáció igen súlyos bűnök (delicta graviora) kivizsgálásával foglalkozó kollégiumának elnöke utazzon el Santiago de Chilébe. Feladata az volt, hogy meghallgassa azokat a személyeket, akik az ügy kapcsán nyilvánosságra akarták hozni a birtokukban levő részleteket.

Fájdalmat és szégyent érez a pápa a keresztre feszített életek miatt

Ferenc pápára mély benyomást tett Scicluna érsek és Jordi Bertomeu jelentése (aki szintén a Hittani Kongregáció munkatársa), amelyet a New Yorkban és Santiago De Chilében februárban lefolytatott meghallgatások után készítettek. „Azt hiszem, hogy a meghallgatások peranyagának alapos áttanulmányozása után kijelenthetem: az összegyűjtött tanúvallomások egyöntetűen, közvetlenül és minden hozzáadás, kiszínezés nélkül beszélnek sok keresztre feszített életről. Bevallom, hogy ez fájdalmat és szégyent ébreszt bennem” – írja levelében Ferenc pápa.

Újra kell építeni a bizalmat a chilei egyházban

A plenáris ülésüket tartó chilei főpásztorokat arra buzdítja a pápa, hogy fogjanak össze és együtt munkálkodjanak azért, hogy helyreállítsák a bizalmat a chilei egyházban. „Azért írok nektek, akik 115. plenáris üléseteket tartjátok, hogy alázatosan az együttműködésre buzdítsalak benneteket és a segítségeteket kérjem azért, hogy közép- vagy hosszútávon megfelelő intézkedések szülessenek az egyházi szeretetközösség helyreállítására Chilében. Azzal a céllal, hogy amennyire lehet, helyrehozzuk a botrányt és visszaállítsuk az igazságot.”

A pápa bocsánatot kér

Ezért Ferenc pápa Rómába rendeli a chilei püspököket, hogy megvitassák a vatikáni vizsgálat eredményét, valamint a pápa végkövetkeztetéseit. A pápa azt is elismeri levelében, hogy súlyos félreértések történtek a helyzet értékelésében és felmérésében, főként az igaz és kiegyensúlyozott információk hiánya miatt. A szentatya bocsánatot kér mindenkitől, akit megsértett és bejelenti, hogy találkozni fog a meghallgatott személyek képviselőivel és azokkal, akik lefolytatták a meghallgatásokat.

(gá)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS