Tényleg a kereszténység romjain épül az iszlám?

0
3020
(Fotó: Szemlélek.blog.hu)

Londonban bezártak 500 keresztény templomot és 423 új mecsetet nyitottak. Mi az igazság?

„London elveszett: megszűnt 500 templom, megnyílt 423 mecset” (ripost)

„A kereszténység hamvaira épül az iszlám” (888.hu)

„Százával bezárt templomok, egyre több mecset: London 2017″ (777.hu)

„Muszlim London épül a kereszténység romjain” (Magyar Idők)

Több magyar oldalon is megjelent az állítás, amely valóságtartalmának a humbug.blog.hu oldala járt utána.

Közel egy éve jelent meg egy London egyre népesebb muszlim közössége ellen felszólaló harcias cikk egy szélsőjobboldali szervezet oldalán, melynek nyomán a fenti szalagcímek is születhettek. Idén márciusban pedig újra előkerült az álhír – s egyes hazai „híroldalakon” ismét címlapra került.

A statisztikákkal alátámasztott fenyegető hír alapjaira tekintve azonban torzított számadatokra és elhallgatott információkra lelt a blog, amiknek ismeretével lényegesen közelebb kerülünk a valósághoz.

Az eredeti cikk hivatkozása az Angliában található összes mecsetet feltüntető térképet veszi alapul, s melyen így azok a mecsetek is szerepelnek, amelyek 2000 előtt épültek. A cikk szerzője úgy állítja be az adatokat, mintha a térképen jelölt 423 mecset mind új építésű lenne, ám javában akad köztük 2000 előtti is. Az 500 bezárt keresztény templom helyzete is árnyaltabb: 2001 óta valóban 500 templomot alakított lakássá Angliában, ám ezek jóval 2001 előtt kerültek bezárásra. Tehát az összehasonlítás alapját veszítette e tekintetben is.

S ha ez nem volna elég, Nagy-Britannia vezető vallási statisztikusa, dr. Peter Brierley által szerkesztett táblázat adatai is alátámasztják az álhír hiteltelenségét (több tanulmány és kutatás adatai a honlapján találhatóak).

Mert miközben – állításuk szerint – 500 templomot lakássá alakítottak és többet bezártak, ezzel egy időben csupán Londonban 700 új templom nyílt, Nagy-Britanniában 2005 és 2012 között így érhetően nem csökkent, hanem növekedett a templomok száma. Brierly szerint, ha ez a tendencia így marad, és egyelőre ő nem lát változást ebben, akkor 2020-ra már több mint negyvenezer keresztény templom lesz Angliában.

Forrás: Szemlélek.blog.hu