Brüsszelben bemutatták az A Hegy című DVD-t

0
6553
A DVD borítóján szereplő fotómontázs.

Márton Áron erdélyi katolikus püspök ökumenikus szellemiségével felbecsülhetetlen hatást gyakorolt a magyarság lelki egységére – jelentette ki Hölvényi György magyarországi EP-képviselő az A Hegy. Mozaikképek Márton Áron életéből című dokumentumfilm brüsszeli bemutatóján kedden. A képviselő az Európai Parlament néppárti frakciója vallások közötti párbeszéd munkacsoportjának társelnökeként a székelyudvarhelyi Nagy Zoltán hitoktató által szerkesztett, az erdélyi püspök életművét feldolgozó összeállítással kapcsolatban elmondta, Márton Áron egészen kivételes diplomáciai érzékkel közelített a több módon is megosztott erdélyi lakossághoz. A brüsszeli Balassi Intézetben tartott rendezvényen Hölvényi aláhúzta, a 23 éven át tartó kutatómunka eredményeképpen létrejött, Mihály József székelyudvarhelyi káplán segítségével készült összeállítás kiemeli, hogy Márton Áron nemcsak a felekezeti, hanem származási kérdésekben is határozottan kiállt a felebaráti szeretet és az emberségesség mellett. Egyházi vezetőként egyike volt azon keveseknek, akik nyilvánosan felemelték szavukat a zsidóüldözések ellen. Az 1944-ben, a Szent Mihály-plébániatemplomban tartott beszédében határozottan tiltakozott a zsidó származású magyarok deportálása ellen. Életmentő tevékenységét élete kockáztatásával nem törődve folytatta. Az összeállítás hűen bemutatja azt is, hogy Márton Áron az elvesztett második háború után az igazságosabb békében reménykedő, üldözött erdélyi magyarság ügyének szószólójává vált. Mindent megtett azért, hogy a magyar népet egyetlen közösségként összetartsa. Kitartása, állhatatossága a legnehezebb időkben sem hagyta el – húzta alá a képviselő.
Nagy Zoltán az MTI-nek elmondta, az anyag 25 évvel ezelőtt kezdett gyűjtése során vált világossá számára, hogy Márton Áront Erdélyben sokfelé a mai napig is szinte szentként tisztelik. Ez a tisztelet indította arra, hogy végigjárja azokat a helyszíneket, ahol a püspök működése során megfordult, és összegyűjtse azokat a tárgyi és szellemi emlékeket, amelyeket az ott lakók évtizedeken át megőriztek. A kutatásból véget nem érő munka lett. Az anyag azóta is bővül, ugyanis az összeállítás ismertsége által a mai napig gyűlnek a Márton Áronhoz kötődő hanganyagok, felvételek és tárgyi emlékek – tette hozzá a hitoktató.

Forrás: MTI

Amennyiben felkeltette érdeklődésüket a kiadvány, amely a Verbum Kiadó gondozásában jelent meg, vegyék fel a kapcsolatot kiadónkkal!

 

MEGOSZTÁS