A legjobbaktól tanulnak

KIP-képzés Túrterebesen

0
1140

Kétnapos képzésen vettek részt az elmúlt hétvégén a Túrterebesi Általános Iskola pedagógusai. Külföldön bevált, hatékony módszert ültetnek gyakorlatba.

Példaértékű az összefogás, amely révén a helyi közösséget érintő problémák hosszú távú megoldása érdekében egyesítette erejét a Túrterebesi Általános Iskola és a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet Szent Márton Közösségi Központja. Mivel a hátrányos helyzetű gyermekek, akikkel a Caritas túrterebesi Szent Márton-központja foglalkozik, a helyi iskolában tanulnak, már korábban elindult egy együttműködés az intézmények pedagógusai között annak érdekében, hogy közös erővel zárkóztassák fel ezeket a gyerekeket.


A Caritas különböző projektjei kapcsán több mint három éve működik együtt a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskolával. A magyarországi oktatási intézmény az évek során komoly hírnévre tett szert a hátrányos helyzetű gyermekek fejlesztése és felzárkóztatása terén. A hejőkeresztúri iskola egyik legfontosabb programja a KIP (Komplex Instrukciós Program), amelyet több mint egy évtizede alkalmaz sikeresen, olyannyira, hogy a módszert számos más magyarországi oktatási intézmény is átvette.


2017-ben fogalmazódott meg az a gondolat, hogy a KIP a romániai pedagógusok munkáját is hatékonyabbá tehetné. Sárosi Tibor, a Túrterebesi Általános Iskola igazgatója örömmel fogadta a megkeresést és első perctől támogatta az ötletet. A túrterebesi tanárok tavaly látogatást tettek a hejőkeresztúri iskolában, hogy megtekintsék, hogyan működik gyakorlatban a KIP, és akkor született meg a döntés, hogy megpróbálják a korszerű és hatékony módszert a helyi feltételekhez adaptálni és megvalósítani. A 9 hónapra tervezett gyakorlatba ültetés első lépése volt az elmúlt hétvégén, február 16–17-én megtartott, svájci alapokból finanszírozott képzés, amelyen nyolc túrterebesi tanítónő és nyolc tanár vett részt, valamint három Caritas-szakember.
A KIP-et a Túrterebesi Általános Iskola pedagógusai számára Tóth Józsefné Mária, a Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola magyar-földrajz szakos tanára és KIP-trénere mutatta be kétnapos intenzív és ugyanakkor nagyon interaktív képzés keretében.

Mi a KIP?
A Komplex Instrukciós Program célja a szociális és kommunikációk készségek fejlesztése, javítása. A KIP az együttműködésre alapozó speciális oktatási módszer, mely a csoportmunkát helyezi előtérbe. A csoportmunka keretében a csoport tagjai különböző szerepeket töltenek be, amely szerepek a különböző feladatok során váltakoznak. A módszernek köszönhetően a különböző képességű és tudásszintű gyerekek megtanulnak hatékonyan együttműködni, közös erővel teljesíteni a feladatokat. Amennyiben a tanórák legalább 20%-a a KIP-nek megfelelően van megtartva, akár három hónapon belül már pozitív változás figyelhető meg a gyermekek magatartása terén – állítja a magyarországi szakember.


Kása Boglárka, a Túrterebesi Általános Iskola magyar nyelv és irodalom szakos tanára is részt vett a tréningen, ahol elmondása szerint nagyon sok hasznos és izgalmas módszerrel ismerkedett meg. A pedagógus jó ötletnek tartja, hogy a tizenöt perces csoportfeladatokat olyan egyéni feladatok követik, amelyeket a gyermek csak akkor tud sikeresen elvégezni, ha a csoportmunkában is aktívan részt vett. Az oktató bízik abban, hogy a KIP-nek a tantervhez adaptált változata Túrterebesen is meghozza majd azt az eredményt, amelyet Magyarországon.
A következő hónapokban a képzésen elsajátított elméleti ismeretek gyakorlatba ültetése következik, melyben a hejőkeresztúri oktatók és a Caritas szakemberei egyaránt támogatást nyújtanak majd a túrterebesi pedagógusoknak.

Kép és szöveg: Palincas Erika

MEGOSZTÁS