A Szűzanya az OKIT védőszentje

0
1125

Ahogy a mottó is jelzi, a 2018-as ifjúsági találkozó tematikája középpontjában a Boldogságos Szűzanya személye áll.

„Ne félj, Mária! Kegyelmet találtál Istennél” (Lk 1,30) szól az idén Szatmárnémetiben megrendezendő Országos Katolikus Ifjúsági Találkozó (OKIT) mottója. Bátorít és örömre hangol az, hogy a találkozónak is célja hitükben megerősíteni, mély örömélményt szerezni a fiataloknak.

„Mária rendkívül fiatal, amikor fogadja az angyal híradását, és kimondja igenjét, hogy a Megváltó anyja legyen. Hatalmas ajándék az, amit hírül adtak neki, nagy kihívásokat is rejt magában” – állapította meg Ferenc pápa ahuszonhetedik ifjúsági világnapra írt üzenetében. És ezt az idézetet emelik ki az OKIT szervezői is annak indoklásaként, miért választották a Szűzanyát a 2018-as találkozó védőszentjéül. Hagyomány ugyanis, hogy az Országos Katolikus Ifjúsági Találkozóknak védőszentje van, akire különös figyelmet fordítanak a teljes időtartam alatt, és akinek az oltalmába ajánlják a rendezvényt és annak résztvevőit.

„Mária teljesen közvetlen és nyitott volt az Istennel való kapcsolatában (Lk 1,38). Így tudott a Szentlélek hatására »Isten anyjává« válni – és Krisztus anyjaként a keresztényeknek, sőt minden embernek anyjává lenni. A földön olyan szoros kapcsolatban volt Jézussal, mint senki más, és olyan közel áll hozzá, hogy ez a közelség a mennyben sem szűnik meg. Mária a mennyek királynéja, és anyai mivoltában egészen közel van hozzánk” – magyarázzák tovább a szervezők (a YOUCAT dokumentumaira hivatkozva), miért tartották fontosnak a Szűzanya személyét az OKIT témáinak középpontjába helyezni.

Kép és szöveg: intc.ro

MEGOSZTÁS