Megújul a Szent Mihály-hegyi templom

0
1680

A háromszéki Lemhény és Kézdialmás községek elöljárói Gyulafehérváron február elején aláírták a Szent Mihály-hegyi templom felújítására vonatkozó szerződést. Ennek értelmében a munkálatoknak 2021 novemberéig kell befejeződniük.

Lukács Róberttől, Lemhény polgármesterétől a Hírmondo.ro megtudta, a Regionális Operatív Program keretében aláírt szerződés értéke 6,7 millió lejt tesz ki, amiből az önrész 152 ezer lej. A Szent Mihály-hegyi római katolikus műemlék templom, illetve épületegyüttes felújítására a Lemhény és Kézdialmás, valamint a két település egyházközsége 2016-ban konzorciumot hozott létre, amelyben a két önkormányzat 55, illetve 45 százalékkal szerepel. Tavaly szeptemberben még úgy tűnt, hogy a közösen benyújtott, 62 pontosra értékelt pályázat nem lesz nyerő, így kisebbfajta csodának számít, hogy a térség turisztikai fejlődése szempontjából is kiemelt jelentőséggel bíró műemlék-együttes megmenekül az enyészettől.
A mai templom elődje a 14. században már biztosan állott, története során öt átalakításon esett át (legutóbb 1776–1777-ben), barokk jelleget öltve magára. A harangtornyot feltehetőleg 1546-ban húzták fel (talán egy korábbinak a he­lyé­re), a ma álló (sorrendben a harmadik) várfalat 1761 és 1764 között.

Szöveg: Székely Hírmondó
Kép: Iochom István/Háromszék

MEGOSZTÁS