Erdoğan török elnök magánkihallgatáson Ferenc pápánál

0
1124
(Fotó: AP/Vatikáni Rádió)

A Szentszék sajtóterme február 5-én délben a következő nyilatkozatot tette közzé:

Hétfőn délelőtt Ferenc pápa az Apostoli Palotában magánkihallgatáson fogadta a Török Köztársaság elnökét Recep Tayyip Erdoğant, aki ezt követően megbeszélést folytatott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a Vatikáni Államközi Kapcsolatok titkárával.

A szívélyes légkörű megbeszéléseken áttekintették a Szentszék és Törökország kétoldali kapcsolatait, a katolikus egyház ottani helyzetét, a számos migráns befogadásának feladatát, valamint az ezzel kapcsolatos kihívásokat. Kitértek a közel-keleti helyzetre, különös tekintettel Jeruzsálem helyzetére, és nyilvánvalóvá tették a béke előmozdításának, valamint a térség stabilitásának a szükségességét a párbeszéden és tárgyalásokon keresztül, az emberi jogok és a nemzetközi törvényesség tiszteletben tartásával.

Erdogan elnök a pápánál tett látogatás után a Quirinale-palotában találkozott Francesco Mattarella olasz köztársasági elnökkel, majd a Chigi-palotában Gentiloni olasz kormányfővel. Erdoğan török államfő római látogatásával egyidőben kurd aktivisták tüntettek Rómában, amelynek során összeütközésre került sor a tüntetők és az olasz rendfenntartó erők között.

(vl)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS