Az uzsora megaláz és megöl

Ferenc pápa az olasz Uzsoraellenes Nemzeti Testülethez

0
1086
(Fotó: Vatikáni Rádió)

Uzsorakamat és korrupció – ezek a témák álltak Ferenc pápa és az olasz Uzsoraellenes Nemzeti Testület találkozójának középpontjában. A szentatya szombaton fogadta a szervezetet az apostoli palota Kelemen termében.

Az uzsora súlyos bűn: megöli az életet, eltiporja a személy méltóságát, továbbá a korrupció eszköze, és akadályozza a közjó megvalósulását. Ferenc pápa beszédében a napjainkban elterjedt és rejtetten működő jelenségről szólt. Határozottan rámutatott, hogy az uzsora meggyengíti egy ország társadalmi és gazdasági alapjait. Egyetlen ország sem vehet tervbe komoly gazdasági fellendülést, ha rengeteg a szegény, az eladósodott család és a súlyos bűntettek áldozata, valamint sok a korrupt személy.

Az uzsora ősi gonoszság, amely mint a kígyó, megfojtja áldozatát

Huszonhat éves fennállása során az olasz Uzsoraellenes Nemzeti Testület több mint huszonötezer családot mentett meg az uzsorakamat-adósság szorításából, visszaadva méltóságukat és reményeiket. Olyan elkötelezettséget vállal a szervezet, amely életeket, otthonokat és kisvállalkozásokat védelmez, amelyért Ferenc pápa köszönetet mondott. Elismeréssel szólt bátorságukról és kitartásukról. „Az uzsora megaláz és megöl, ősi gonoszság, amely mint egy kígyó megfojtja áldozatát.”

Józan életstílust kell folytatni

Ahhoz, hogy megelőzzük ezt a csapást, arra van szükség, hogy az embereket kimentsük a kölcsön felvételének patológiájából, amelyhez az önfenntartás vagy egy vállalkozás megmentése céljából fordulnak. Józan életstílusra kell nevelni, amely képes megkülönböztetni a felszíneset a szükségestől. A gazdasági válságok alapja mindig egy olyan életfelfogás, amely a hasznot és nem a személyt állítja az első helyre – figyelmeztetett a pápa. A pénz nevében azonban nem lehet megölni testvéreinket. Tehát a közintézmények helyezzék a gazdaságpolitika középpontjába az emberi méltóságot, az etikát, a szolidaritást és a közjót. Ne támogassanak olyan eszközöket, amelyek közvetlenül vagy közvetve okát képezik az uzsorának, amilyenek például a szerencsejátékok.

Új gazdasági humanizmus

A pápa annak a reményének adott hangot, hogy megvalósul egy új gazdasági humanizmus, amely véget vet a gyilkos gazdaságnak. Ebben ugyanis a férfiak és nők már nem személyek, hanem a kiselejtezés logikájának eszközei, amely súlyos kiegyensúlyozatlanságot teremt. A közhatóságok elkötelezettségének középpontjában mindig a találkozás, a meghallgatás és a közelség álljon, hogy a személyek és a családok ki tudják használni a törvény adta segítséget és minden más gazdasági valóságot a saját javukra. A bankrendszer felelősei pedig éberen őrködjenek a hitelintézmények tevékenységének etikus minősége felett, mert számos bank valójában azért született és terjedt el a világban, hogy megmentse a szegényeket az uzsorától olyan kölcsönökkel, amelyek zálog- és kamatmentesek.

(sv)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS