Betlehemes csodavárás

Határon túli és itthoni betlehemescsoportok találkozója Mikolán

0
1739
A báthorys csapat (Fotó: Deák Angéla)

A Mikolai Ifjúsági és Turisztikai Központban hétfőn, december 11-én a második Székely Kapu – Zöld Kapu  Nemzetközi Ökocivilizációs Játékok program keretében betlehemes versenyt szervezett Kállai Karolina és Sebesi Ibolya hitoktatók a helyi Gellért Sándor Általános Iskola védnöksége alatt. A rendezvényen tizenöt betlehemes- és öt kántálócsoport vett részt.

Váradi csillagok csapat (Fotó: Benedek Ramóna)

Az idei betlehemes találkozóra Magyarországról, a Partiumból és Erdélyből is érkeztek betlehemescsoportok, Kolozsvár környékéről pedig román kántálócsoportok. A verseny célja volt megismertetni a fiatalokkal a betlehemes játékokat, és arra ösztönözni őket, hogy felkutassák azokat a régen bemutatottakat, amelyek településeiken voltak ismertek, esetleg ott keletkeztek. A Mikolában bemutatott betlehemes játékok között voltak valóban sajátos és eredeti előadások, de voltak adaptált produkciók is, amelyeket a csoportok vagy azok felkészítői több betlehemes játékból állítottak össze. Olyan előadások is színpadra kerültek, amelyek teljesen mai megközelítést hordoztak. Az előadásokat zsűri (Blatniczki Cecilia tanító, Elek György publicista és Higyed István református lelkipásztor) pontozta, s az értékelés során figyelembe vették a csoportok jelmezeit, azt, hogy milyen hangszereket használtak, milyen énekeket énekeltek, és mennyire volt autentikus a szöveg.

Közönség (Fotó: Deák Angéla)

A betlehemesek kategóriájában nagyon szoros volt a verseny, s a következő sorrend alakult ki: I. díj: a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum Szikrák csapata (felkészítők: Gyurka Izabella Katalin és Deák Angéla) és a margittai Horváth János Elméleti Líceum Betlehemi csillagok csapata (felkészítők: Bordás Mária és Nagy Gabriella), II. díj: a magyarországi Szentpéterúri Általános Iskola Szentpéterúri betlehemesek csapata (felkészítők: Kocsis István és Kadlovics Krisztina) és a szatmárnémeti Dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola Csillagfény csapata (felkészítők: Zaharia Gabriella, Kállai Karolina és Barta Imre). III. díj: az egri Csűry Bálint Általános Iskola Picurkák csapata (felkészítő: Gáti Noémi) és a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Váradi csillagok csapata (felkészítők: Benedek Ramóna és Palotás Zsuzsa). Dicséretben részesült: az egri Csűry Bálint Általános Iskola Hírhozók csapata (felkészítők: Jáger-Peter Mónika és Nagy Andrea), a Bălcescu–Petőfi Általános Iskola Borostyán csapata (felkészítők: Sebesi Ibolya és Mitroi Tímea) és a mikolai Gellért Sándor Általános Iskola Gézengúzok csapata (felkészítők: Kállai Karolina és Bakos Anna).

Szöveg: Szatmári Friss Újság és Benedek Ramóna beszámolója alapján