Meghallani az Úr hívását

Ferenc pápa üzenete a hivatások világnapjára

0
3217
(Fotó: Reuters/Vatikáni Rádió)

Életünk közepén egy örömre szóló meghívás áll, amire Isten hív bennünket

„Szép és nagy kegyelem, ha egész életünket mindörökre odaajándékozzuk az Istennek a testvéreink szolgálatában” – szól Ferenc pápa hivatások világnapjára írt üzenete, amelyet december 4-én, hétfőn tették közzé a Vatikánban. 2018 április 22-én tartják a hivatások 55. világnapját, amely azt jelzi, hogy életünk közepén Isten örömre szóló meghívása áll. Ferenc pápa üzenete e meghívás környezetéről megállapítja: „Nem merülünk el a káoszban és nem sodor  magával rendezetlen események sorozata, hanem éppen ellenkezőleg, életünk és reményünk a világban egy isteni meghívás gyümölcse”.

Az Isten nagyon diszkrét, visszafogott módon hallatja a hangját

„Meghallgatni, megkülönböztetni és megélni az Úr hívását”: ez az emberi magatartás hármas szerkezete, amelyet Ferenc pápa szükségesnek tart ahhoz, hogy „felfedezzük, mit is akar az Isten külön-külön mindannyiunkkal. Hallgatni azért kell, mert az Isten nagyon diszkrét, visszafogott módon hallatja a hangját, anélkül, hogy ránk erőszakolná magát. Ha nem figyelünk eléggé, akkor megtörténhet, hogy elfojtja a hangját mindaz, ami leköti az elménket és a szívünket.”

Saját hivatásunk felfedezéséhez szükség van lelki megkülönböztetésre

„Nem fedezhetjük fel Isten különleges és személyes hívását – szól tovább Ferenc pápa üzenete –, ha önmagunkba zárkózunk, megszokott dolgainkba és sokszor elcsüggedéseinkbe, amelyek elfecsérlik az életünket, miközben csak saját énünk körül forgolódunk. Ezáltal ugyanis elfelejtünk nagyokat álmodni, és lemaradunk arról, hogy mi legyünk a főszereplői annak az egyetlen és eredeti történetnek, amit Isten szeretne írni számunkra. Saját hivatásunk felfedezéséhez szükség van lelki megkülönböztetésre, mégpedig az Úrral folytatott személyes párbeszéden keresztül. Nagy igényünk van arra, írja a pápa, hogy felfedezzük, az Úrral folytatott dialógus során, azokat a helyeket, eszközöket és helyzeteket, amiken keresztül megszólít és meghív bennünket. Ehhez minden kereszténynek ki kell hogy tudja magában fejleszteni azt a képességet, amivel olvasni tudja belülről az életét, hogy hol és mit is akar vele tenni az Úr.”

Nem várhatjuk a meghívást az ablakba könyökölve

„Ehhez  a belső figyelemhez hozzátartozik az intenzív jelenlét a valóságban, mely nem engedi elnapolni a választ. Az evangélium örömét nem várakoztathatja meg a mi lassúságunk és lustaságunk. Nem várhatjuk azt az ablakba könyökölve és nem érkezik meg, ha nem vállaljuk a  döntés kockázatát. Hivatás ma! Nincs halogatás!” – sürget Ferenc pápa hivatások világnapjára írt üzenete.

(vl)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS