Boldoggá avatták Rani Maria indiai vértanút

0
1170

„Rani nővér szomjazott az igazságra. Ezért gyilkolták meg 1995. február 25-én. A gyilkos ötvennégy késszúrással sebezte meg testét, a nővér mindeközben Jézus nevét ismételgette.” Így nyilatkozott az indiai vértanúról Angelo Amato bíboros, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusa. November 4-én, szombaton avatták boldoggá Rani Maria, világi nevén Mariam Vattalil klarissza szerzetest. A szertartást az indiai Indoréban tartották, részt vett rajta Amato bíboros a pápa képviselőjeként. Ferenc pápa március 23-án ismerte el az apáca vértanúságát, ezzel megnyitva az utat boldoggá avatása előtt.

A nővér a szeretet evangéliumát hirdette és megvédte a szegényeket 

Rani Maria nővér Kerala államban született. Két és fél éve dolgozott Udaynagarban, az indoréi egyházmegyében, Madhya Pradesh indiai államban, elsősorban a falvak földműveseit és a nőket segítve. Egyik alkalommal éppen úton volt Bhopal település felé, amikor leszállásra kényszerítették a buszról, és az utasok szeme láttára a gyilkos kést szúrt a testébe. Világos volt annak a személynek a sorsa, aki az átalakulóban levő vidéki Indiában az erősebb joga ellen felemeli a hangját. A nővér fáradhatatlan munkája, amelyet a szegények érdekében végzett, zavarta a helyi hatalmasságokat. A gyilkos támadás indítéka az volt, hogy a nővér a szeretet evangéliumát hirdette, és megvédte a szegényeket azoknak az igazságtalanságaitól, akik csalárd módon eltulajdonították földjeiket. Rani nővér próbálta megmenteni a kisbirtokosokat az öngyilkosságtól és a teljes nyomor szomorú sorsától az együttműködés és a mikrohitelek konkrét kezdeményezései által. Halálhíre nagy visszhangot váltott ki, tüntetéseket tartottak ezrek más vallásokhoz tartozók részvételével, és Madhya Pradesh államban az intézmények is zárva tartottak a gyász jeleként.

Az elkövető, Samandar Singh a börtönben megtért

A meggyilkolását követően jelentős változások történtek. Az elkövető, Samandar Singh a börtönben megtért, mély átalakuláson esett át, amelynek csúcspontja 2002-ben a kiengesztelődésben mutatkozott meg Selmy Paul nővérrel, a meggyilkolt szerzetes testvérével. Mostanra Singh letöltötte büntetését, az áldozat családjának köszönhetően, amely közbenjárt szabadulásáért. Selmy Paul nővér a közelmúltban az Asianews hírügynökségnek így nyilatkozott a gyilkosról: „Kolostorunkhoz közel, 30 km-re él és gyakran ellátogat hozzánk. Minden évben Rani Maria nővér halálának évfordulóján lerója kegyeletét a sírjánál, és felajánlja földje gabonáját a megújult élet jelképeként. Ilyen módon hirdeti Isten irgalmasságát”.

Sok misszionáriusnak ösztönzést és védelmet jelent nehéz munkájukban

Mit jelent Rani Maria nővér áldozata az indiai katolikus egyház küldetése számára, ha figyelembe vesszük, hogy Madhya Pradesh ma a hindu integralizmus fellegvára? Amato bíboros szerint áldást jelent. „Sok misszionáriusnak ösztönzést és védelmet jelent nehéz munkájukban. A vértanúk mindig termékennyé tették a földet az új keresztények nemzedéke számára. A klarissza nővérek különösen is büszkék Rani Maria nővérre, hogy újabb égi oltalmazójuk van Szent Alfonsa Muttathupaddathu nővért követően.”

(sv)/Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS