Önkéntes beteglátogatók találkozója

0
1297

Mi a fő gyökere, miből táplálkozik a szeretet? Mikor és hogyan tapasztalom meg Isten szeretetét? Hogyan adhatom tovább a megtapasztalt szeretetet a betegek felé? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre keresték a válaszokat a szatmári egyházmegyei önkéntes beteglátogató kör tagjai október 28-án, a Szent István teremben tartott találkozójukon.

A résztvevőknek Gáspár Annamária kórház-pasztorációs referens tartott bevezetőt, ezt követően indult el a beszélgetés, melyben felszínre került az a gondolat is, miszerint Isten megtapasztalásában első rangú tényező a figyelő, a befogadó irányultsága, az érzékelés minősége. A szeretet himnuszának (1Kor 13) felolvasása utáni értelmezésben külön ki is tértek a műben foglalt szükséges minőségekre. Mindez iránytű a hozzáállásban, és szükséges a szeretet fogadásának illetve közlésének képességében is.

A találkozó során az önkéntes beteglátogatók megírták saját szeretethimnuszukat is, amelybe mind befoglalták a betegek iránt érzett szeretetüket is. Konklúzióként kiemelték, tudatosították, ők olyan szeretet közvetítői, amely meghaladja őket, amely nem tőlük, hanem az Úrtól származik, és ők csupán annak közvetítői. A hivatás, amelyet élnek, szolgálat, diakónia. Ezt gyakorolva a beteg számára az Úr gyöngédségét és együttérzését, de a közösség figyelmességét is viszik. Isten szeretete körbeveszi a beteget. Ő kivétel nélkül mindenkit ugyanúgy szeret, de a betegeknek értelemszerűen szükségük van rá, hogy emlékeztessék őket Isten szeretetére, éreztessék azt velük.

Kép és szöveg: Józsa János

MEGOSZTÁS