A keresztények harcolnak a lélek betegségei ellen

Ferenc pápa csütörtök reggeli homíliája

0
1053
Ferenc pápa misézik a Szent Márta-ház kápolnájában (Forrás: Vatikáni Rádió)

Jézus arra hív minket, hogy változtassuk meg életünket, új útra lépjünk, térjünk meg. Ez azzal jár, hogy harcolunk a rossz ellen, a szívünkben is. Ez a harc nem hagy nyugton minket, de békével tölt el.

A változtatás hozza a megtérést

Ferenc pápa ezekkel a szavakkal szólt a csütörtök reggeli szentmisén, utalva a mai evangéliumi szakaszra (Lk 12,49-53), amelyben Jézus tüzet gyújt a földön. Ez a tűz változást igényel. Meg kell változtatni a gondolkodásunkat, az érzékelésünket. A szív, mely világias, pogány volt, most kereszténnyé válik Krisztus erejével: a változás a megtérés. Változtatni kell a cselekvésben is: tetteinknek is változniuk kell. Ez a megtérés magával ragad mindent, testet-lelket egyaránt – emelte ki homíliájában a pápa. Egy változásról van szó, ami azonban nem külső kozmetikázás révén, hanem belülről, a Szentlélek által történik. Nekünk pedig hozzá kell tennünk a magunkét, hogy a Szentlélek működhessen, ez pedig harcot jelent.

Készítsünk helyet a Szentléleknek, hogy működhessen bennünk

Nem léteznek nyugodt keresztények, akik nem harcolnak, ugyanis azok nem keresztények, hanem langyosak. A nyugodt alváshoz elég egy tabletta, de a belső békére nincsenek pirulák. Csak a Szentlélek adhatja meg a lelki nyugalmat, ami erőt ad a keresztényeknek. És nekünk segíteni kell a Szentlelket azzal, hogy helyet készítünk neki a szívünkben. Ebben pedig nagy segítség ez a lelkiismeret-vizsgálat, hogy harcoljunk a lelki kórok ellen, amiket az ellenség hint el, és amik a világiasság betegségei. A harc, melyet Jézus hozott az ördög, a rossz ellen nem valami régmúlt dolog, hanem nagyon is modern, a jelen mindennapjait érinti, ugyanis a tűz, amit Jézus hozott el nekünk, az a szívünkben van. Ezért hagynunk kell belépni, és föltenni mindennap magunknak a kérdést: hogyan jutottam el a világiasságtól, a bűntől a kegyelemig? Helyet csináltam-e a Szentléleknek, hogy működhessen bennem?

Szeretetből nagylelkűség, hűség Isten Szavához

Életünk nehézségeit nem oldhatjuk meg úgy, hogy felhígítjuk a valóságot. Az igazság pedig ez, Jézus tüzet és harcot hozott a világba, mit teszek én? A megtéréshez nagylelkű és hűséges szív kell. A nagylelkűség mindig a szeretetből jön, a hűség pedig az Isten Szavához való hűség – zárta csütörtök reggeli homíliáját Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS