Idősek világnapja Marosvásárhelyen

0
1801

Október 2-án ünnepelték az idősek világnapját Marosvásárhelyen. A Deus Providebit Ház gyűlésterme megtelt ünnepelni vágyó idősekkel. A megnyitó során Ludescher László, a Gyulafehérvári Caritas szociális gondozás ágazatának igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy életünkben nagyon sok olyan szépkorú személy van, aki pompás, színes, bölcs természetével olyan többletértéket tud adni családjainknak, társadalmunknak, amelyre senki más nem képes.

A gyulafehérvári főegyházmegyei Caritas-szervezet is megpróbál jelen lenni és segíteni a szépkorúakat életükben. Akiknek egészsége megengedi, aktívak, azok részt vehetnek az klubtevékenységeinkben, amelyek Székelyföld falvaiban és városaiban működnek. Azoknak, akiknek egészsége már nem teszi lehetővé, hogy kimozduljanak otthonaikból, ott az otthoni beteggondozói szolgálatunk van segítségükre. És akik a legnagyobb gondban vannak, 24 órás ellátást, odafigyelést igényelnek, azok számára négy idősotthonunk biztosít ellátást. Jelenleg több mint 10 ezer idős személy életében vagyunk jelen a Székelyföldön, és próbáljuk jobbá, elviselhetőbbé tenni napjaikat – hangsúlyozta.

Ezután Balla Imre, a Keresztelő Szent János-plébánia segédlelkésze osztotta meg gondolatait a jeles nap alkalmából: az idősek különös tekintélynek örvendenek a Szentírásban. Az idősek szívét kitágította a szeretet, és erre buzdít a Biblia is: szeressük egymást, mert a szeretet Istentől van. Mindaz, aki szeret, Istentől született, és ismeri az Istent.

McAlister Magdolna a mosolygó idősekről beszélt. Úgy gondolja, mindig van ok mosolyogni, és aki mosolyog, nem azt jelenti, hogy az élete könnyebb, hanem sikerült neki elfogadnia az életét. Személyes tapasztalata arra enged következtetni, hogy nem a pénz és a jólét az, ami boldoggá teszi az embert, hanem a hit. Aki hinni tud, az sokkal inkább megelégedett, és reménysége van. Így jutunk el az elfogadás, a hit és a reménység mellett a negyedik fontos dologhoz, a korábban említett szeretethez.

Az előadás után a szovátai csoport éneklését és a marosvásárhelyi Teréz Anya Nappali Foglalkoztató Központ időseinek szavalatát hallgathatták meg az egybegyűltek. Ezt követően zenés műsorra és szeretetvendégségre került sor.

Köszönjük időseinknek, hogy felneveltek, legjobb tudásukkal ápolnak, tanítanak és szeretnek bennünket! Igyekszünk mi is vigyázni, ugyanúgy tisztelni, becsülni és szeretni őket az év minden egyes napján.

Szöveg: Márton Kinga Izabella
Kép és szöveg forrása: Caritas-ab.ro