Országos labdarúgó-bajnokság Temesváron

0
3255
Képünk illusztráció (Fotó: sport.livesicilia.it)

A Temesvári Római Katolikus Püspökség szervezésében szeptember 25–28. között tartják a katolikus lelkipásztorok országos labdarúgó-bajnokságát Temesváron. A mérkőzéseket a gyiroki sportpályán játsszák. Az eseményről a szervező egyházmegye részéről Lauš Nikolát kérdeztük, aki a lelkipásztoroknak szervezett labdarúgó-bajnokság történetéről elmondta, hogy tavaly szerveztek először Bukarestben hasonlót. A tavaly csak három egyházmegye kapcsolódott a kezdeményezéshez, az idén már hét egyházmegyéből – római katolikus és görögkatolikus egyházmegyékből egyaránt – vesznek részt lelkipásztorok (a temesvári egyházmegyéből, a gyulafehérvári érsekségről, a szatmári egyházmegyéből, illetve a jászvásári és a bukaresti egyházmegyéből is részt vesznek, a görögkatolikus egyházmegyék részéről pedig a nagyváradi és a lugosi van jelen) – tudtuk meg.

A bajnokság céljáról Lauš Nikola elmondta, hogy nem az az elsődleges cél, hogy csupán a papok focizzanak, hanem hogy együtt legyenek, találkozzanak, illetve megosszák egymással a gondokat és örömöket. Ugyanakkor ez az alkalom lehetőséget kínál arra, hogy jobban megismerjék a másik egyházmegye életét, illetve annak az egyházmegyének az életét, amely éppen az aktuális szervezője a bajnokságnak. Európai szinten is minden évben szerveznek futballbajnokságot papoknak: az idén Horvátország volt a házigazda, és tizenöt csapat vett részt. Jövőre Olaszországban lesz az európai papoknak szervezett focibajnokság. Az idei bajnokságon több mint 250 pap vett részt. Ezek az alkalmak jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy jobban megismerjék a szervező egyházmegyét, illetve a világegyház gondjait.

A papok nagy örömmel vesznek részt az eseményen, és külön élmény az ezeken az alkalmon együtt celebrált szentmise. „Tavaly először szembesültem azzal, hogy milyen színfoltjai vannak az egyházi életnek például Kazahsztánban, milyen gondokkal küszködnek ott a papok, milyen az egyház és az állam közötti kapcsolat. Ilyenkor szembesülünk jobban az egyetemes egyház képével” – mondta Lauš Nikola.

A Temesváron szervezett labdarúgó-bajnokság programjáról megtudhattuk, hogy hétfőn este megbeszéléssel kezdődik, kedden reggel szentmisét tartanak a Szent György-székesegyházban és ellátogatnak a helyi katolikus iskolába, emellett városnézés is lesz, a meccseket pedig kedd délután játsszák.