Rendkívüli támogatás a határon túlról

0
1177
Az igazfalvi (Temes megye) templom a vihar után. (Forrás: Krónika.ro)

A magyar kormány azonnali támogatást nyújt a külhoni magyar közösségek műemlék templomaiban okozott károk elhárításához – közölte a magyar Miniszterelnökség kedden az MTI-vel. A közlés szerint az érintettek a határon túli magyar épített kulturális örökség megóvását szolgáló Rómer Flóris-terv vis maior keretéből juthatnak támogatáshoz.
Az igazfalvi, a sztánai, az apanagyfalui, az egeresi és a zsibói épület a Bánság, Partium és Erdély területén átvonuló viharban sérült meg vasárnap. Ledőlt az igazfalvi templom toronysisakja, megsemmisült a sztánai templom tetőhéjazatának jelentős része, valamint viharkár érte az apanagyfalui, az egeresi és a zsibói templomot is. A további műemlékeket ért károk bejelentése és összesítése még folyamatban van – olvasható az összegzésben. 

Az egeresi (Kolozs megye) templom a vihar után. (Fotó: Egeresi Református Közösség/Facebook)


A Miniszterelnökség Társadalmi és Örökségvédelmi Ügyekért, valamint Kiemelt Kulturális Beruházásokért Felelős Helyettes Államtitkárságának munkatársai a Rómer Flóris-terv lebonyolításáért felelős Teleki László Alapítvánnyal közösen azon dolgoznak, hogy minden magyar közösség a lehető leggyorsabban hozzájusson a szükséges támogatáshoz műemlék épületeinek megóvása érdekében – közölték.

MTI

MEGOSZTÁS