Háló-találkozó Nagybányán

0
2565
A legidősebb Háló-tag, Gorga Mária is részt tudott venni. (Fotó: Mihali János)

A nagybányai Szentháromság-templom, illetve a Scheffler János közösségi ház adott otthont szeptember 9-én az immár tizenharmadik alkalommal megrendezett Háló-találkozónak. A rendezvény A béke egy mosollyal kezdődik!” (Kalkuttai Szent Teréz) gondolat köré szerveződött, fővédnöke Román János kerületi esperes volt. A találkozón részt vettek Debrecenből, Nagyváradról, Nagykárolyból, Szatmárnémetiből, Avasújvárosból, Máramarosszigetről és Felsőbányáról is, ezzel mintegy kifejezésre juttatva a Háló plébániák közti hídjellegét.

(Fotó: Pongracz Pani)

*

Ha szeptember eleje, akkor Hálótalálkozó van Nagybányán. Egész évben várom ezt az eseményt. Várom azt a meghitt, családias hangulatot, amellyel a nagybányaiak várnak. Számomra a találkozók legkedvesebb része a kiscsoportos beszélgetés, mert itt válik személyessé, elmélyültté a választott téma. Amikor már azt gondoltam, hogy nem lehet tovább fokozni a közösségben a békességet, a derűt, akkor következett a szervezők ajándéka: kis időre elhozták közénk az egyik legidősebb és nagyon kedves hálós társunkat, Gorga Máriát, aki mindenkiért tiszta szívvel tud imádkozni, és akinek mindenki felé van egy kedves mosolya, jó szava. Aztán következett a búcsúzás, az „ároni áldás”. És várhatom a következő év szeptember elejét!
Tunás Ilona (Avasújváros)

A találkozó mottójaként Kalkuttai Szent Teréz anya egyik gondolata szolgált: „A béke egy mosollyal kezdődik.” A nyitó szentmisét Danku Balázs, a Szent Józseftemplom plébánosa celebrálta, és szentbeszédet mondott Román János, aki kihangsúlyozta, hogy a keresztényeknek a világban Isten mosolyát kell hogy tükrözzék. A szentmisét még felemelőbbé tette a Schola Rivuluina ifjúsági kórus vidám és örömteli éneklése. Majd ezt követően Vass Loránd szinérváraljai plébános tartott rendhagyó előadást Mosoly ami benne és mögötte van címmel, amelyben bátorította a résztvevőket az apró örömök felfedezésére, amelyek nap mint nap érnek bennünket és az Isten szeretetéről tanúskodnak. Az előadást követően, a kiscsoportos beszélgetések alatt a templom csendjét az öröm hangjai törték meg. A mosoly és az öröm végigkísérte az egész találkozót, nem maradt csak papírra rótt szép gondolat. Délután Kert Richárddal a résztvevők énekelhettek, majd ezt követően Kerekes Gabriella óvónő tartott előadást a mosoly és a türelem fontosságáról a nevelésben, és Konrád Katalin, a partiumi régió Hálóvezetője Szent László példáját a résztvevők elé állítva, bátorította a közösséget az örömteli szolgálatvállalásra és a helytállásra. A rendezvény a találkozás örömében zajlott le, és mindenki részére akadt egy mosoly. A találkozó zárópercei is érzelemdúsan teltek, a búcsúzás és a viszontlátás reményében.
Daly Attila negyedéves kispap (Nagybánya)

MEGOSZTÁS