A vatikáni reform a végéhez közeledik: ülésezett a kilenctagú bíborosi tanács

0
1509
Ferenc pápa a C9 tanács tagjaival (Fotó: AFP/Vatikáni Rádió)

Szeptember 11-13-a között tartotta ülését a C9 néven ismert bíborosi testület, amelyet Ferenc pápa négy évvel ezelőtt hívott életre azzal a céllal, hogy segítse őt a világegyház kormányzásában, illetve a Római Kúria reformjában. A Pastor bonus-kezdetű konstitúció felülvizsgálásáról van szó, amely a reform alapját képezi, s ennek következő lépéseiről tanácskoztak az elmúlt napokban a Vatikánban a pápa részvételével.

Marcello Semeraro albanói püspök, a bíborosi tanács titkára a Vatikáni Rádiónak nyilatkozott. Mint mondta, Ferenc pápa nem érzi magát reformernek, inkább arról van szó, hogy a kúria megújítását azért indította el, mert a konklávé előtti üléseken ez az igény merült föl. A tanács tagjait olyan bíborosokból válogatta, akik egyházmegyéket vezetnek és különböző kontinensekről érkeztek, hogy ezáltal meghallgassa a helyi egyházak hangját.

A bíborosi tanács és a pápa munkája a meghallgatásra épül

A C9 tanács munkamódszerét néhány igével jellemezte Semeraro püspök: az első, hogy a bíborosok meghallgatták és továbbra is meghallgatják a püspökségekről, a vatikáni dikasztériumokból érkezett jelentéseket. Ezután megfontolják, majd ellenőrzik a teendőket. Ezután a pápa elé terjesztik javaslatukat, ugyanis a tanács nem hoz határozatokat – magyarázta a tanács titkára.

Mindazonáltal a bíborosok nemcsak a kúria reformjával kapcsolatban adnak tanácsot a pápának, hanem a világegyházat érintő más, fontos kérdésekben is. Ilyen volt többek között a kiskorúak elleni visszaélések fájdalmas témája is. A pápa alapvetően nem szól bele az ülésekbe, hanem meghallgatja a beérkező véleményeket, javaslatokat, bár időnként finoman pontosít, vagy megosztja tapasztalatait még a Buenos Airesi érseki időkből. A bíborosok tisztában vannak felelősségük súlyával, de ezzel együtt nagyon családias a légkör, derű jellemzi a megbeszéléseket; tartanak kávészüneteket, tréfálkoznak, mint ahogy ez másutt is szokás.

Fokozatosan halad a reform, már csak néhány hónap van hátra

Ami a Római Kúria reformját illeti, Semeraro püspök szerint már túl vagyunk a munka háromnegyedén. Talán néhány hónap múlva már összeáll a javaslat, amit a pápa elé terjeszthetnek. Tudvalevő, hogy a szentatya azonnal jelezte, mely pápai tanácsokat kívánja összevonni: a világiak, a család és az élet témaköre mutat egyfajta összetartozást; az emberi fejlődést segítő dikasztérium sem a meglévő struktúrákat használja föl, hanem a Gaudium et Spes – zsinati dokumentumot valósítja meg. Kiemelten fontos a Kommunikációs Titkárság, amelynek lelkipásztori funkcióit korábban a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsa látta el, ugyanakkor adminisztrációs szinten óriási felelősség, mert akkora szervezetről van szó. Emellett a kommunikáció témája miatt a kúria reformtervének egyig központi dikasztériuma.

A végéhez közeledik tehát a megújulás, a bíborosi tanács titkára szerint néhány hónapon belül elkészül a revízió, amit a pápa megvizsgál majd és eldönti, hogy a dikasztériumokra vonatkozó melyik javaslatot valósítsák meg. Ferenc pápa a fokozatosság elvét követi, és megvárja, hogy beválik-e egy-egy változtatás, amit szükség esetén korrigálni lehet.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS