A katolikus–zsidó párbeszéd termékeny pillanata

0
1305
(Fotó: Radiovaticana.va/AFP)

„A katolikusok és zsidók a párbeszéd termékeny pillanatát élik meg.” Ezekkel a szavakkal fogadta a pápa augusztus 31-én, csütörtökön az Európai Rabbik Konferenciája, az Amerikai Rabbinikus Tanács és az Izraeli Főrabbinátus Bizottsága képviselőit. Ezek a szervezetek párbeszédet folytatnak a zsidósággal való vallási kapcsolatok szentszéki bizottságával.

Baráti kötelékek

A Nostra aetate kezdetű zsinati nyilatkozatból kiindult „közös út” mérlege pozitív. Ez a dokumentum jelenti a zsidósággal folytatott párbeszéd magna chartáját. „Ennek köszönhetően az utóbbi évtizedekben közelebb tudtunk jutni egymáshoz, hatékony és gyümölcsöző párbeszédet folytatva egymással. Elmélyítettük kölcsönös ismereteinket és intenzívebbé tettük a baráti kötelékeket” – hangsúlyozta Ferenc pápa. Ezt emelte ki Riccardo di Segni római főrabbi is a Jeruzsálem és Róma között c. dokumentumban, amelyet az európai, amerikai és izraeli rabbik adtak át a pápának.

Nagy teológiai különbségek

„A dokumentumotok a katolikusokhoz fordul, akiket partnernek, szoros szövetségesnek, barátoknak és testvéreknek neveztek egy jobb világ közös keresésében, amelyben béke, társadalmi igazságosság és biztonság van” – fogalmazott a szentatya. A dokumentumban elismerésre kerül, hogy „a katolikusok és zsidók között meglévő nagy teológiai különbségek ellenére osztoznak közös meggyőződésekben. Ez nagyon fontos” – mutatott rá a pápa. „Miképpen az az állítás is, hogy a vallásoknak az erkölcsös viselkedést és a vallási nevelést, nem pedig a háborút, a kényszerítést vagy a társadalmi nyomást kell felhasználniuk arra, hogy befolyásukat és ösztönző erejüket gyakorolják.”

(sv)