Töltekezés kicsinek és nagynak

Tizenegyedik alkalommal szerveztek tábort Gyimesbükkön

0
1721

A gyimesbükki plébánián augusztus 10-én startolt el a hittantábor, amely testi-lelki-szellemi töltekezést kínáló alkalom volt. Az idén tizenegy éves táborban kétszáz gyermek és ifjú vett részt. A minden évben gondosan, figyelmesen megrendezett tábor mindig meghozta gyümölcsét, minden évben egyre szívesebben tértek vissza a gyerekek és csoportvezetőkis. Ez idén sem történt másképp. A tábor programját Hanuleac Tamás segédlelkész állította össze, bevonva másokat is.
(A táborról, a napi foglalkozásokról bővebben a Vasárnap augusztus 27-ei lapszámában olvashatnak.)

A tábori ének- és hangszeroktatásban nagy segítséget jelentett Tankó Előd gyimesbükki kántor baráti kapcsolata, két magyarországi segítség érkezett a hétre: László Imelda Zsámbékról és Ladányi Ferenc Tök községből.

„Zenetanár vagyok, népzenét tanítok és a ’88-as évektől járunk a gyimesi és moldvai csángó magyarokhoz, tanulva tánc-, ének- és hangszeres hagyományaikat. Tankó Elődöt, a gyimesbükki kántort tavaly ismertem meg és segítséget kért tőlem, hogy a gyimesi gyermekeknek tanítsam vissza az autentikus furulyás dallamaikat. A megszólítás megtisztelő volt, mert sok segítséget és szeretetet kaptunk a gyimesi emberektől gyűjtőútjaink során, így örömmel tettünk eleget a kérésnek. Tanítványom, Bagi Bálint (Etyek) segített ebben. Közösen összeválogattunk gyermekdalokat, készítettem két ütőgardont, amit a táborban ki tudtak próbálni, muzsikálhattak rajta. Többségük most próbálhatta ki először ezeket a hangszereket. Nagy örömmel fogadták a gyerekek. Nagy szükség lenne heti rendszerességgel folyó hangszeroktatásra: népi furulya, citera, hegedű és ütőgardon hangszereken, hogy ezek a gyönyörű értékek ne vesszenek, ne tűnjenek el. Tankó Előd már elkezdte az építő munkát, támogatni kell őt ebben. Nagyon jól éreztük magunkat a táborban, kiváló házigazdánk volt Salamon József plébános és három segítsége, Hanuleac Tamás segédlelkész, a tábor szervezője, Gagyi Zsolt gyakorlati éves kispap és Tankó Előd kántor. Erős közösségteremtő lelki és nevelőmunkát végeznek ők, nagyon hiteles és hitükben erős személyiségek. Nagyon fontosnak tartom, hogy ebben a táborban a hit és a hagyomány különböző rétegeit erősítették a gyermekekben, amikre ebben a világban igen nagy szükségük van. Szeretettel jöttünk és szeretettel megyünk, ha szükség van ránk, hívnak minket, a továbbiakban is nagyon szívesen segítünk” – vallja László Imelda és Ladányi Ferenc.

Ezen színes programok mellett jutott foglalatosság bőven az óvó-, tanítónőknek, valamint a csoportvezetőknek is. A táborról, a kicsiknél töltött napokról Tatár Erika Gréti tanítónő a következőképpen vallott: „A nyári vakáció jó lehetőség arra, hogy egy tanító kipihenje magát, kikapcsolódjon, de néha nem árt egy kis aktív pihenés sem. Már a negyedik éve, hogy részt veszek a táborban, amelynek végére még akkor is, ha a dús programok miatt egy kicsit fáradtnak érzem magam, jó élményekkel búcsúzok. Lehet, sokan azt gondolják, hogy sok gyerekkel dolgozni nagyon fárasztó, de én ezt nem így szeretném kifejezni, hanem kellemesen fárasztó, mert gyerekekkel dolgozni jó ízű tehertétel. A tábor végén feltöltődve érzem magam pozitív energiával, a jó hangulatnak és a gyerekeknek köszönhetően, elfelejtve a fáradtságot. Eddig minden alkalommal nagy számú csoportot vezettünk több tanítóval, idén öten vezettünk egy ötventagú kisiskolás csoportot. Minden délelőtt a napi témával kapcsolatosan egy rajzfilmet néztünk a gyerekekkel, majd Szent László legendáját is felolvastuk a téma kapcsán. A rajzfilmet és a legendát követő játékos tanuláson a gyerekek nagy örömmel, érdeklődéssel és figyelemmel vettek részt. A gyerekek sok szeretet et nyújtanak nekünk, tanítóknak, s a nagyon jól összekovácsolt csoportnak köszönhetően nagyon jól éreztük magunkat. Az üzenet és meggyőződés újra és újra az, hogy gyerekekkel dolgozni a legszebb a világon! Átadni szívből nekik valamit és ugyanakkor kapni tőlük valamit, ami az életünket szebbé teszi. Így a tábor végére mindenki megelégedve és sikerélménnyel távozott, azzal a reménnyel, hogy majd jövőben is találkozunk.”

Hasonló jó élményekkel számolt be a táborról Antal Andrea egyetemista, aki a nagyok egyik kis csoportjának volt a vezetője: „Már kiskorom óta várva várt esemény a gyimesbükki tábor, ezért most is szeretek részt venni és besegíteni. Mindig úgy éreztem, hogy a csoportvezetőkön múlik a tábor hangulata és sikeres végbemenetele. A tábor összetettebb tematikájú volt. A napi témák kidolgozásában sokat segített, hogy a gyerekek sok legendát ismertek a király életéről. Az is nagy segítség volt, hogy olyan korosztályú gyerekekkel foglalkozhattam, akiket a legközelebb érzek magamhoz. Úgy érzem, elegendő fegyelmet tudtam tartani, ugyanakkor kellő szabadságot hagytam nekik, hogy jól érezzék magukat. Örömmel töltött el, hogy segíthettem. Számomra a legfelemelőbb érzés volt, amikor a gyerekek bizalomtól csillogó szemekkel néztek rám. A tábor végére azt a következtetést vontam le, a továbbiakban is törekednünk kell arra, hogy különböző témákon keresztül sok más dolgot is megtanuljanak a gyerekek: közösségbe való beilleszkedést, egymás iránti tiszteletet, egyéni értékeik felismerését.”

A tábor a résztvevő gyerekeknek is igen hasznosan telt: „Szent László életét nézve olyan erényeket beszéltünk át, amelyeket nekünk is élnünk kell, s amelyek által még közelebb kerülhetünk Istenhez. Az is nagy öröm volt ebben a táborban, hogy a lelki feltöltődés mellett ősi csángó hagyományaink ápolása is a program részét képezte. A sok jó, tartalmas program mindannyiunk életébe apróbb örömöket hozott. Ezért örömmel fogunk visszagondolni erre a tartalmas időre, amely idő alatt épültünk, barátokat szereztünk, s jól is éreztük magunkat” – vallják a résztvevő diákok.

Gagyi Zsolt gyakorlati éves kispap

MEGOSZTÁS