Visszakerült Bariba Szent Miklós ereklyéje

0
2456
(Fotó: Nyirgörkat.hu)

„A szentek ökumenizmusa jó lehetőség az egyházak közötti párbeszédre” – mondta Kurt Koch bíboros július 27-én, Szentpétervárra indulása előtt. Oroszországban több mint két és fél millió hívő rótta le kegyeletét Szent Miklós egyik balborda-ereklyéje előtt. „Hatalmas ökumenikus esemény” – hangsúlyozta Koch bíboros az Osservatore Romano vatikáni napilapnak. „Azért nagyon fontos ez, mert az ereklyék tisztelete segíthet bevonni a híveket a párbeszéd iránti elkötelezettségbe. Szép dolog, hogy az egyházak vezetői találkoznak, de nagyon fontos, hogy a hívő népek is így tegyenek.”

Szent Miklós ereklyéje július 28-án visszatért Bariba

A Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke vezette a delegációt, amely július 28-án délután Szentpétervárról visszavitte a dél-olaszországi Bariba a myrai szent püspök ereklyéjét. Koch bíborost elkísérte útjára többek között Francesco Cacucci, Bari érseke, Ciro Capotosto, a Szent Miklós-bazilika rektora és a moszkvai patriarkátus egy képviselője.

Ferenc pápa és Kirill pátriárka 2016-os kubai találkozója utáni esemény

Szent Miklós az egyik legjobban tisztelt szent a világon, akit a különböző egyházak és keresztény felekezetek hívei egyaránt elismernek, mint a gyengék és az üldözöttek, a fiatal lányok, a tengerészek, valamint a gyermekek védelmezőjét. Egyetemes tisztelete, amely mindenhol gazdag népi hagyományok kialakulását indította el, valódi hidat jelent Kelet és Nyugat között. Hyacinthe Destivelle domonkos szerzetes, a vatikáni küldöttség tagja ezzel kapcsolatban kifejtette: „Nagyon szép, jelképes értelmet hordoz az, hogy a relikvia átvitelére Ferenc pápa és Kirill pátriárka 2016-os kubai találkozója után került sor, a barátság jeleként, hogy Szent Miklós imájára bízzák a két egyház közeledését”. Ez a párbeszéd, az ima és a testvériség hídja.

Szent Miklós mélyen kötődik az orosz történelemhez

„Nem meglepő a hívek rendkívüli tömege, akik lerótták kegyeletüket a szent előtt Moszkvában és Szentpéterváron” – fogalmazott Destivelle az Osservatore Romanonak. „Szent Miklós nagyon szorosan kötődik az orosz történelemhez. A templomok egyharmadának ő a védőszentje, és minden családi otthonban kifüggesztik ikonját, amely előtt oltalmát kérik a családra. Szent Miklós nemcsak a tengerészek védelmezője, hanem a mindennapi élet konkrét döntéseiben is az emberek segítségére siet. Az a szent ő, aki megmutatja a helyes utat.”

Bari templombelső (Fotó: Go-n-visit.hu)

A „népi ökumenizmus” jelentős pillanata volt

„Ennek az útnak az ökumenikus dimenziója megmutatta, hogy a »népi ökumenizmus« egy kiemelkedő pillanatának voltunk tanúi, hiszen kilométeres sorokat és többórás várakozást tapasztalhattunk a hívek részéről május 21-től július végéig Moszkvában és Szentpéterváron is – nyomatékosította Cacucci érsek. – Ez azt mutatja, hogy Isten népe megéli az egységet. Kirill pátriárka az ereklye fogadásakor mondott beszédében a keresztények egységére való nyitottságról tanúskodott.”

Koch bíboros találkozott az orosz ortodox egyház vezetőivel

Intenzív párbeszéd folyt a vatikáni delegáció oroszországi útja során. Koch bíboros felkereste Szentpétervár legjelentősebb templomait, majd szentmisét mutatott be a Szent Katalin katolikus bazilikában. Találkozott Hilarion metropolitával, a patriarkátus egyházi külkapcsolatai osztályának elnökével. A vatikáni küldöttség megbeszélést folytatott Kirill pátriárkával, majd katolikusok és ortodoxok együtt imádkozták el az ortodox könyörgést (moleben) Szent Miklós ereklyéi előtt. Ezt követően a vatikáni delegáció visszatért Olaszországba.

Bariban ünnepi szertartás során helyezték el az ereklyét a szent sírjában

Útjuk egyenesen a pugliai Bariba vezetett, ahol azonnal a Szent Miklós földi maradványait őrző bazilikába siettek. Itt ünnepi körmenetet tartottak, elimádkozták a vesperást és elhelyezték az ereklyét a szent sírjában egy közjegyző jelenlétében, aki hivatalosan is lejegyezte a történelem számára, hogy Szent Miklós visszatért Bariba. 930 év után először került sor arra, hogy a szent ereklyéje elhagyja a bazilikát.

Forrás:  Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS