Isten legyen a legbiztosabb pont!

Keskeny út fesztiválmisszió Tusványoson

0
1821

Változatos programok várták a július 18–23. között zajló Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban azokat, akik a fesztiválmissziós helyet, a Keskeny út sátrat felkeresték. A napok szentmisével kezdődtek, amelyet Bilibók Géza, Tódor Attila, Puskás Attila és László Rezső mutatott be.

Július 19-én, szerdán nyitották meg A Biblia és reformáció című kiállítást, amelyet a reformáció 500. évfordulójának alkalmából állított össze a Magyar Bibliatársulat. Bardócz Csaba, az ikafalvi református gyülekezet lelkésze prédikációjában felhívta a figyelmet arra, hogy Isten feltétel nélkül szeret minden embert, valamint az igaz hit felbecsülhetetlen értékkel bír.

Délben Blága Botond és Enikő nagycsaládos házaspár Ásó, kapa, nagyharang, vagy már az anyakönyvvezető közbe kell lépjen? – szerintünk családban élni jó című előadásának lehettünk részesei. Az előadásokkal párhuzamosan gyerekfoglalkozások folytak, ahol  különböző játékok kipróbálása mellett a gyerekek arcfestésben is részesülhettek.

A délután rendszerint a népszerű Láthatatlan színházé volt, ami lelki támaszt nyújtott a fesztiválozóknak, illetve elgondolkodtató kérdésekkel szembesítette őket.

A Tusványos második napjától az áhítatot megelőzően keresztény meditáción vehettek részt az érdeklődők. Az utána következő délelőtti fesztiválos áhítatot Incze Zsolt György esperes tartotta.

Áhítat után az Önismeret függőség? – ,,Képzelj egy tükröt; gondold, hogy belenézel; hidd el, amit látsz.” (Fodor Ákos) című előadást hallgathattak meg az érdeklődők, amelyet Homa Ildikó szociális testvér, pszichológus tartott. Az előadó kihangsúlyozta az önismeret és az önértékelés fontosságát, de óva intett attól, hogy önismeret-függőségbe essünk. Utat mutatott arra, hogy – hitünket tekintve – mások megismerésére csak a helyes önértékelés tükrében leszünk képesek.

Csütörtökön a fesztiválos áhítatot Márton Edit tartotta, akinek főként imádsága érintette meg a betérőket. Ruszka Sándor ,,…ember vagyok és szeretlek, minek is bántottalak?” című előadásában az emberközi kapcsolatokról, azok fontosságáról osztotta meg gondolatait. A nagyon sok saját példával illusztrált előadásban arról volt szó, hogy a párkapcsolatban ne a másik felet akarjuk megváltoztatni, mert az nem fog menni. Az egyetlen akit meg tudunk változtatni, az mi vagyunk.

A pénteki napot Marosán Csaba színművész Luther asztalánál című formabontó előadása zárta. A színművész egyszemélyes előadás keretein belül osztotta meg Luther doktor gondolatait népes hallgatóságával.

A Keskeny út sátor programja a Bonus Pastor Alapítvány meghívottaival várta szombati vendégeit. Kozma Ferenc, a Bonus Pastor önkéntese moderálta a Balló Géza, Dénes Margit, Kovács Tibor, Kovács Tivadar és Márk János bemutatkozását. A meghívottak  „szabadulásuk” történetét mesélték el.

A bemutatót követően bezárt a Keskeny út sátor, ami a Tusványoson immár biztos pontnak számít, hiszen ez volt a tizenharmadik alkalom, amikor részt vettek Erdély legnagyobb fesztiválján.

Nagy Csenge, Bardócz Csaba

MEGOSZTÁS