Kivizsgálták a regensburgi dóm kórusiskolájában elkövetett visszaéléseket

0
1162
(Forrás: Vatikáni Rádió/AP)

Regensburgban több mint 500 kiskorú kórustag ellen követtek el visszaélést

Lezárult Németországban a regensburgi dóm kórusiskolájának tanítványai ellen elkövetett visszaélési esetek kivizsgálása. Az eredményeket Ulrich Weber ügyvéd tette közzé a sajtó számára. Webert bízta meg az egyházmegye, hogy derítsen fényt a történtekre, miután 2010-ben megjelentek az első feljelentések.

Közel 550 gyermek elleni fizikai és pszichológiai visszaélésről van szó

Valószínűleg közel 550 gyermek elleni fizikai és pszichológiai visszaélésről van szó, amely abban a regensburgi általános iskolában történt, ahová a kiskorú kórustagok jártak a vizsgált időszakban, 1945–1990 között – nyilatkozta Weber ügyvéd az újságíróknak. Nagy részük testi fenyítést szenvedett el, de több mint 60 esetben szexuális erőszak is történt. Vannak, akikkel mindkét visszaélési forma megtörtént a papok és az iskola tanárai részéről. A jelentés 49 felelőst azonosított az áldozatok feljelentéseinek köszönhetően, akik az iskolát „börtönként, pokolként és koncentrációs táborként” írták le. Az intézményben eltöltött éveikről úgy beszéltek, mint „életük legrosszabb időszaka, amelyet a félelem, az erőszak és a segítség hiánya jellemzett”. Az esetek büntetőjogilag már elévültek, az akkori gyermekek felnőttek, de a fájdalom megmarad. Számukra az egyházmegye 20 ezer euróig terjedő kártérítést biztosít.

Az ügyben érintett Georg Ratzinger prelátus – XVI. Benedek bátyjáról van szó, aki 30 éven át igazgatta a kórust –, mert nem észlelte a visszaélések jeleit. Érintett továbbá Gerhard Ludwig Müller bíboros is – aki 2010-ben Regensburg püspöke volt –, mert nem reagált kellő határozottsággal a botrányra.

Hans Zollner: Az egyház fényt derített a regensburgi kórus elleni visszaélések fájdalmas valóságára

Hans Zollner német jezsuita teológus és pszichológus, a Pápai Gergely Egyetem kiskorúak védelmével foglalkozó központjának vezetője is megszólalt a kérdésben. A regensburgi születésű szakember elégedetten nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a botrány jelenlegi kezelésével kapcsolatban, arról, hogy félelem nélkül napvilágra hozták a tényeket. Ezúttal az egyház részéről indult a kezdeményezés, persze a feljelentéseket követően.

A szülők és az állami hatóságok is felelősek

Weber ügyvéd az elkövetők, az iskola, az egyház és a különböző felelősségi szintek objektív vétkén túl, amelyek nem felügyeltek éberen és nem gyűjtötték össze a visszaélések bizonyítékait, a kis kórustagok szüleinek a felelősségére is rámutatott, akik nem szenteltek megfelelő figyelmet és nem adtak megfelelő súlyt gyermekeik beszámolóinak. Egyben az állami hatóságok kibújtak a felelősség alól a kiskorúak védelmében végzett iskolai ellenőrzések során. Ezt erősítette meg Zollner is, azzal a kiegészítéssel, hogy abban az időben kevésbé volt furcsa, ha megpofoztak egy gyereket, mint ma, és nem volt még meg a társadalomban a megfelelő érzékenység arra, hogy nyilvánosan elítéljék a fizikai visszaéléseket. Emellett óriási presztízsnek számított a több mint ezeréves regensburgi iskolába bekerülni, ezért a szülők büszkén adták be gyerekeiket az intézménybe.

A megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt

A csöndet megtörve, a visszaélések anyagát egyből a sajtónak mutatták be, s ez Zollner szerint azért fontos lépés, mert az intézmények, legyenek azok egyháziak vagy világiak, sokat tehetnek a megelőzésért. Alkalmas nevelőket és munkatársakat kell választani a gyermekekkel való foglalkozásra. Egészséges lelkű, kiegyensúlyozott személyeket, akik tisztában vannak a hatáskörükkel és tudják, hogy nemcsak elfogadhatatlan, hanem bűncselekménynek is minősül az erőszak.

Forrás: Vatikáni Rádió

 

MEGOSZTÁS