Elhunyt Joaquín Navarro-Valls, II. János Pál pápa felejthetetlen szóvivője

0
1089
Szent II. János Pál pápa és szóvivője, Joaquín Navarro-Valls (Fotó: ANSA/Vatikáni Rádió)

Július 5-én, nyolcvan éves korában, hasnyálmirigyrák következtében elhunyt a spanyol Joaquín Navarro-Valls, aki több, mint húsz éven át volt pápai szóvivő, a Szentszék sajtótermének igazgatója. Személye elválaszthatatlanul kötődik Szent II. János Pál alakjához, aki 1984-ben kérte fel a sajtóterem igazgatására, kitörölhetetlen nyomot hagyva ezzel a Szentszék kommunikációs világában. Navarro-Valls XVI. Benedek pápaságának első évében is szóvivőként működött, majd P. Federico Lombardi SJ követte őt.

Greg Burke szentszéki szóvivő nyilatkozott elődjéről

„Grace under pressure” – “A kegyelem nyomás alatt”– ezzel a Twitter-üzenettel reagált jelenlegi utóda, Greg Burke az elhunyt szóvivő keresztény tanúságtételére. Elegáns stílusa, jóindulata és rendkívüli szakértelme egyaránt elismerést váltott ki mindenkiből, aki megismerte őt előbb orvosként, aztán újságíróként, majd háborús tudósítóként és végül Karol Wojtyła akaratából vatikáni szóvivőként. „Hogyan lehet nemet mondani a pápának?” – szerette mondogatni Navarro Valls, amikor fölidézte, hogyan hívta őt szolgálatra a lengyel pápa. II. János Pálra jellemző volt ez a forradalmi választás, sok hasonló fűződik a nevéhez, hiszen előtte egyetlen világi hívő sem vezette a szentszéki sajtótermet.

Nemcsak újságíró volt, diplomata is

Abban az időben, vagyis 1984-ben Joaquín Navarro-Valls befutott újságíró volt az Abc spanyol napilapnál, ahonnan többször kiküldték tudósítani a közel-keleti fegyveres konfliktusokról. Az Opus Dei prelatúra laikus tagja volt, és azonnal megtalálta a hangot a nagy kommunikátorral, II. János Pál pápával, aki haláláig maga mellett akarta tudni. Szerepe túlmutatott az újságíráson: a Szentszék számára fontos diplomáciai szolgálatot is végzett, amikor vatikáni küldöttként ENSZ-konferenciákon vett részt. Meghatározó szerepe volt az apostoli utak előkészítésében, például II. János Pál történelmi kubai látogatásakor. Sokan emlékeznek rá, ahogy mindig a pápa mellett állt utazásai során világszerte. Felejthetetlen az a jelenet is, amikor egy szentszéki sajtótájékoztatón megkérdezték tőle, hogyan éli meg II. János Pál agóniáját, mire ő könnyekben tört ki.

Szeretett pápája szentté avatásakor interjút adott a Vatikáni Rádiónak, amelyben elmondta, mi volt a titka Karol Wojtyła kommunikációs sikerének.

„Amikor az emberek azt mondták, a pápának igaza van, akkor nem azért mondták, mert szép hangja vagy kiváló kifejező készsége volt. Azért adunk igazat valakinek, mert igazat mond! Az ő kommunikációjában a szép, a jó és az igaz olyannyira egységben jelent meg, hogy egyértelműen érthető volt a kommunikáció minősége a közlendő tartalomból.Egyszóval Istent közvetítette, szerethetővé tette az erényt, a létet kitöltő mondatai voltak. Azt hiszem, ez volt kommunikációs készségének erénye, nem annyira a pusztán külső megjelenés – mondta a most elhunyt szentszéki szóvivő Szent II. János Pálról.

2006-ban P. Federico Lombardi jezsuita követte Navarro-Vallst e megbízatásban, aki most így emlékezik kollégájára:

„1991-ben ismertem meg személyesen, amikor a Vatikáni Rádió programigazgatója lettem”. Kezdettől fogva közvetlen kapcsolatban volt a pápával, így pontosan ismerte gondolkodását és irányvonalát, amit ezért hitelesen tudott prezentálni a sajtónak és a közvéleménynek. II. János Pál hosszú pápasága idején végzett szóvivői tevékenysége – 1984-től egészen a pápa 2005-ben bekövetkezett haláláig – meghatározó volt, és a szent pápa is nagyra tartotta szolgálatát. Lombardi atya is kiemelte Navarro-Valls diplomáciai szerepét, méltatta intelligenciáját, elegáns stílusát és kiváló kapcsolatteremtő készségét. „Személy szerint mindig hálás voltam Dr. Navarrónak udvariasságáért és figyelmességéért abban a 15 évben, amikor együttműködtünk – mindig jól, derűsen és barátságos légkörben – a vatikáni kommunikáció különböző területein. Navarro számomra mindig barát maradt, egy diszkrét, igaz és mély lelki életet élő ember, aki teljesen azonosult munkájával. Példamutató odaadással szolgálta a pápát és az egyházat, a kommunikáció mestere volt, a maga utánozhatatlan módján” – mondta még P. Federico Lombardi elődjéről.

Temetése pénteken lesz Rómában

Joaquín Navarro-Valls koporsóját csütörtökön délután 16 órától ravatalozzák fel Rómában a Sant’Eugenio Bazilikában. Temetési gyászszertartását Mariano Fazio prelátus, az Opus Dei prelatúra általános helynöke végzi pénteken délelőtt 11 órakor ugyanebben a bazilikában.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS