Pünkösdi zeneest Nagyvárad-Szöllősön

0
1507
Józsa Domokos orgonál (Archív felvétel)

Pünkösdvasárnap, 2017. június 4-én, a Szentlélek eljövetelének ünnepén orgonakoncertet adtak a nagyváradi Szentháromság-plébániatemplomban. A közönséget ezúttal Józsa Domokos, a templom orgonistája örvendeztette meg Bach-, Pachelbel-, illetve Buxtehud- művekkel még teljesebbé téve a Lélekben, az Istenben örvendezés ünnepét.

A Veni Creator Spiritus elnevezésű pünkösdi zeneest immár hagyományos Nagyvárad-Szöllősön. A Szentháromság téri katolikus közösség kicsi, viszont nagyon lelkes tagjai vannak, akik számára a minőségi orgonamuzsika az ünnepek része. Az egyházi év „mérföldkövei” alkalmával a közös lelki feltöltődéshez hozzátartoznak a tematikus komolyzenei alkalmak, amikor vendégelőadók vagy Józsa Domokos orgonajátéka teszi még kiemelkedőbbé az ünnepet. Az évek során rengeteg szép percet szerzett a váradszöllősi, illetve nagyváradi közönség számára a templom nagy gonddal és szakértelemmel megépített orgonája, amely lehetőséget biztosított több neves művész zenéjének meghallgatására és megcsodálására. A kiváló hangszer az istendicséret és zeneszeretet kiváló eszköze.

Műsoron voltak: J. S. Bach: Komm, Gott Schöpfer BWV 667; Komm, heiliger Geist BWV 651; Johann Pachelbel: Komm, Gott Schöpfer heiliger Geist; Komm, heiliger Geist, Herre Gott; Dietrich Buxtehude: Nun Bitten wir den heiliger Geist; Komm, heiliger Geist, Herre Gott; J.S Bach: g-moll Praeludium et Fuga BWV 535.

Szlopp Bernadette/Várad.org