„A jó szándék kevés, több kell…” – Buendía Marosvásárhelyen

1
1743
Miguel Maury Buendía a média munkatársaival (Fotó: Boda L. Gergely/Székelyhon.ro)

Miguel Maury Buendía érsek, a Szentszék romániai apostoli nunciusa jelenlétében tárgyaltak május 31-én Marosvásárhelyen az érintett helyi intézmények képviselői a marosvásárhelyi római katolikus gimnázium helyzetének rendezéséről, anélkül hogy konkrét eredményre jutottak volna.

(Fotó: Boda L. Gergely/Székelyhon.ro)

A Vatikán nagykövete a munkamegbeszélést követően úgy nyilatkozott a médiának, hogy sikerült helyreállítani a felek közötti bizalmat, és megállapította: van szándék a helyi intézmények részéről az iskola helyzetének rendezésére: „Számomra rendkívül pozitív eredmény, hogy minden oldalon sikerült visszaállítani a bizalmat. A technikai problémákat elmagyarázza a prefektus, aki sokat segített abban, hogy kimozduljon az ügy a holtpontról. (…) Az én üzenetem az, hogy mindenki legyen nyugodt, mert azt láttam, hogy megvan az akarat a helyzet rendezésére, és lennie kell megoldásnak.”

Lucian Goga, Maros megye prefektusa az Agerpresnek elmondta, az érsek jelenlétében folytatott tárgyaláson az ügyben érintett felek megállapodtak, hogy a Római Katolikus Teológiai Líceum tanulói az épületben maradnak mindaddig, amíg sikerül megoldást találni az iskola működtetésére. „Az excellenciás úr egyetlen javaslattal értett egyet: a gyermekeknek az épületben kell maradniuk, a tanfelügyelőségnek és a helyi tanácsnak megoldást kell találnia erre. (…) Az excellenciás úr két órán át türelmesen végighallgatott, higgadtságra, bölcsességre intett mindenkit, és elfogadta a prefektúra javaslatát – amely az egyetlen járható és törvényes út –, miszerint a helyi tanács fogadjon el egy határozatot az iskola megalapításáról” – nyilatkozta Goga. A prefektus biztosította az érintetteket, hogy a prefektúra jogi osztálya tanácsokkal látja el a helyi tanácsot, hogy a Római Katolikus Teológiai Líceum megalapításáról szóló új határozat megkaphassa a törvényességi jóváhagyást. „Arról van most szó, hogy törvényes keretek között megalapítsuk a Római Katolikus Teológiai Líceumot, mert ez képezi a vita tárgyát, hogy törvény szerint létezik-e vagy sem a líceum” – mondta Goga, hozzátéve, hogy a helyi tanács, a tanfelügyelőség, a prefektus és az önkormányzat illetékeseinek tárgyalásokat kell folytatniuk annak megállapítása érdekében, hogy a tanintézet törvényes megalapításáig  melyik oktatási intézményhez íratják be a tanulókat.

Holló László, az iskolaalapítást kezdeményező Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatótanácsának elnöke az MTI-nek elmondta: erősödött a résztvevők párbeszédkészsége, ugyanakkor a találkozó konkrét eredmény nélkül zárult, és a felek a szerdai találkozón is többnyire kitartottak eddigi álláspontjuk mellett. Rámutatott: a mostani megbeszélésen is úgy tűnt, hogy mindenki meg akarja oldani a kérdést, de ez a jóindulat eddig a nyilatkozatok szintjén maradt, ugyanis az iskola továbbra sem indíthat cikluskezdő osztályokat, és ezt az álláspontot a Maros megyei tanfelügyelő a szerdai tanácskozást követően is megerősítette. Rámutatott: ezeket a tanulókat más tanintézmények között oszthatják szét, ami elfogadhatatlan a szülők és az alapítvány számára.

Összeállításunk az Agerpres és az MTI anyagainak felhasználásával készült.

1 HOZZÁSZÓLÁS