A feltámadt Jézussal való találkozás a szomorúságot örömmé alakítja át

Ferenc pápa katekézise

0
1394
Ferenc pápa a rigopianói áldozatok hozzátartozóival (Forrás: AP/Vatikáni Rádió)

A mi Istenünk nem mozdulatlan, hanem a világ átalakításáról álmodik, és azt a feltámadás misztériumával valósította meg. Erre emlékeztetett Ferenc pápa szerdán délelőtt a nyári melegben a Szent Péter téren megtartott általános kihallgatáson. Az audiencián jelen volt egy székesfehérvári küldöttség is Cser-Palkovits András polgármester vezetésével. A szentatya katekézisét Mária Magdolna személyének szentelte, követve a keresztény reményről szóló ciklusát. A Jézussal való találkozás átalakítja a szomorúságot örömmé, ahogy ez Mária Magdolnával történt. Az ember élete megváltozik, miután találkozott az Úrral.

Isten néven szólít és vár bennünket

Az evangéliumban szó van a sírhoz vezető első látogatásról, amelyet követően Mária Magdolna elmeséli a tanítványoknak, hogy Jézus testét ellopták. A sír felé vezető úton visszatükröződik sok asszony hűsége, akik hosszú éveken át járnak ki a temetőbe azok emlékére, akik már nincsenek köztünk – jegyezte meg a pápa. A leghitelesebb kapcsolatokat a halál sem töri meg. Majd szó van a sírhoz tett második látogatásról, amikor Mária Magdolna találkozik a Mesterrel, aki nevén szólítja őt. A pápa kiemelte az első megjelenés szépségét, amely ilyen személyes jelleget öltött: van tehát valaki, aki ismer bennünket, aki látja szenvedésünket. Jézus körül sokan vannak, akik Istent keresik, de a legcsodálatosabb az, hogy elsősorban Isten az, aki aggódik életünkért.

Minden ember egy szerelmi történet, amelyet Isten ír a földön. Mindannyiunkat Isten saját nevén szólítja: ismer név szerint, ránk tekint, vár bennünket, megbocsát és türelmes velünk. Mindannyian megtapasztaljuk ezt.

Istenünk álmodozó

Az evangéliumok leírják Mária boldogságát: a feltámadás nem cseppenként érkezik, hanem mint egy vízesés árasztja el az életet. A pápa arra buzdított, hogy képzeljük el, mit jelent mindazzal a csalódással és vereségekkel együtt, amelyeket a szívünkben hordozunk, tudni azt, hogy van egy Isten, aki közel van hozzánk, és nevünkön szólít. Jézus nem olyan valaki, aki alkalmazkodik a világhoz, amelyben elfogadja azt, hogy a halál, a szomorúság, a gyűlölet, az emberek morális tönkretétele hosszan kitartson… A mi Istenünk nem mozdulatlan, hanem megengedem magamnak ezt a kifejezést, hogy álmodozó – jegyezte meg a szentatya. A világ átalakításáról álmodik és ezt a feltámadás misztériumában valósította meg.

Az élet megváltozik az Úrral való találkozás után

Mária Magdolnát arra hívja az Úr, hogy vigye el az örömhírt testvéreinek. A korábban a gonosz karmaiban élő nő az új és a legnagyobb remény apostolává vált. „Megváltoztattam az életemet, mert láttam az Urat! Már más vagyok, mint korábban, egy másik ember lettem. Megváltoztam, mert láttam az Urat” – mondhatnánk. Ez a mi erőnk és ez a mi reményünk – hangsúlyozta a pápa.

A feltámadt Krisztussal való találkozás a szomorúságot átalakítja örömmé

Mária Magdolna tehát megtanítja számunkra, hogyan tartsunk ki a feltámadt Krisztussal való találkozás keresésében. Ne engedjünk a halál keserűségének, a gyásznak, hogy kioltsa bennünk a Jézussal való találkozás vágyát. Hagyjuk, hogy a találkozás vele átalakítsa szomorúságunkat örömmé, és tanúságtevőivé tegyen minket. A feltámadt Krisztussal való találkozás feltámaszt bennünket, és segít, hogy mások is feltámadhassanak a hitetlenség sötét sírjaiból – zárta katekézisét Ferenc pápa a szerdai általános kihallgatáson.

A pápa közelségét fejezte ki a rigopianói áldozatoknak

A Szent Péter téren a pápa gondolatban a rigopianói áldozatok bizottságához fordult. Jelen voltak a téren azoknak a hozzátartozói, akik januárban vesztették életüket az abruzzói hotelt betemetett lavina következtében, amely a térséget ért újabb földrengések után indult el a magas hegyekből.

Lengyel zarándokok

A lengyel zarándokokhoz szólva a szentatya üdvözölte a lengyel hadsereg második hadtestjének veteránjait, akik a montecassinói csata évfordulójára érkeztek Olaszországba. Köszöntötte a harcosokat, akik a II. világháború idején országuk és más nemzetek szabadságáért küzdöttek. Annak a reményének adott hangot, hogy elkötelezettségük és életáldozatuk gyümölcsöt terem a békében Európában és az egész világon.

Végül Ferenc pápa megemlékezett Baylon Szent Paszkálról, az eucharisztikus társulatok védőszentjéről, akinek ezen a napon ünnepeljük liturgikus emléknapját.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS