Ferenc pápa május 21-én, vasárnap fölkeresi a római Damiani Szent Péter-plébániát

0
1179
Ferenc pápa egy korábbi plébánialátogatáson (Fotó: ANSA/Vatikáni Rádió)

Újabb plébánialátogatásra készül a szentatya, amely immár 15. a sorban: május 21-én, vasárnap délután négy órakor Róma déli peremkerületében örülhetnek a hívek, ugyanis püspökük, Ferenc pápa meglátogatja a Damiani Szent Péter-plébánia közösségét. Agostino Vallini helynök bíboros, a dél-római segédpüspök, valamint Lucio Coppa plébános fogadják a szeretett és várva várt vendéget. A szentatya találkozik a fiatalokkal, a betegekkel, a családokkal, és az elmúlt évben keresztelt gyermekekkel, továbbá a plébánia lelkipásztori munkatársaival. Meggyóntat négy hívőt, majd este hat órakor szentmisét celebrál – adja hírül a római egyházmegye.

Három pápa a Damiani Szent Péter-plébánián

Az első pápa, aki fölkereste a plébániát, VI. Pál volt 1972-ben. Ekkor emlékeztek a plébánia névadója, Damiani Szent Péter halálának 900. évfordulójára. Őt követte Szent II. János Pál pápa 1988-ban. Így Ferenc pápa lesz a harmadik Péter-utód, aki látogatásával megerősíti a közösséget a hitben.

A pápalátogatás programja

Vasárnap délután hat órakor kezdődik az ünnepélyes szentmise, de előtte Ferenc pápa, aki köztudottan nagy barátja a gyerekeknek, találkozik mintegy 80 hittanos gyermekkel, akik elsőáldozásra készülnek, illetve mintegy 100 fiatallal, akik bérmálás utáni katekizmusra járnak. Ezt követi elmaradhatatlan találkozója a betegekkel, az idősekkel, és az elmúlt évben keresztelt gyermekek szüleivel. Találkozik a neokatekumenális út tagjaival, a lelkipásztori munkatársakkal és a karitász önkénteseivel. A plébánián négy hívő a szentatyánál gyónhat majd.

Külvárosi gondok, alvó város

A közösség kitörő örömmel fogadta a hírt – mondta Lucio, a Damiani Szent Péter-plébánia plébánosa, aki 2005 óta látja el ezt a tisztet. Az olasz fővárosnak ez a negyede sajnos számos hiányosságot mutat: az alapvető ellátás, az üzletek, a közösségi helyszínek mind szükségesek lennének ahhoz, hogy ne csak egy alvó városrész legyen. Az emberek korareggel elmennek dolgozni és este hazajönnek. Nem mindenki vesz részt a szentmisén, de mindig készek segíteni, ha kell – magyarázta a plébános.

Segítik a szegény családokat, sokan járnak gyerekmisére

A Damiani Szent Péter-plébánián mintegy 15 karitászönkéntes teljesít szolgálatot. Ötven családnak juttatnak élelmiszersegélyt heti két alkalommal. Főként fiatal olasz családokról van szó, ahol a családfő hirtelen elvesztette a munkahelyét, vagy ideiglenes állása van. Egy éve működik a szegénykonyha, ahol havonta két szombaton mintegy ötven embert jól tudnak lakatni, akik a környező városrészekből is érkeznek. Gyakran elvált apukák is nálunk ebédelnek, akik nem tudják kigazdálkodni a költségeket – fűzte hozzá Lucio. Nagyon sokan járnak az oratóriumba, ötven gyermek tölti rendszeresen a plébánián a vasárnap délelőttöt, miután részt vesznek a gyerekmisén. Nyaranta pedig egy hónapon keresztül egész nap nyitva tartanak a fiatal animátoroknak köszönhetően.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS