Ferenc pápa üzenetet küldött Tavadrosz pátriárkának

0
1478
Ferenc pápa és Tavadrosz kopt ortodox pátriárka Kairóban (Fotó: ANSA/ Vatikáni Rádió)

A pápa levelében kedves testvérnek szólítja II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárkát első találkozásuk 4. évfordulója alkalmából, amelyre 2013. május 10-én került sor. Immár a kopt ortodox és a katolikus egyház közötti barátság napjaként is ismert ez a dátum – írja a pápa.

A közös nyilatkozatnak köszönhetően elérték a célkitűzést

Ismét köszönetének ad hangot a fogadtatásért, amelyet egyiptomi látogatása során tapasztalt meg. Háláját fejezi ki továbbá a Krisztus Testében való keresztség egységének megerősítése miatt. A Kairóban április 28-án a két egyház által aláírt közös nyilatkozatnak köszönhetően elérték a célkitűzést, amelyben elkötelezik magukat, hogy egy szívvel és lélekkel, teljes őszinteségben nem keresztelik meg újra azokat, akik az egyik egyházból átlépnek a másikba. „A köztünk levő testvéri kötelékek arra ösztönöznek minket, hogy intenzívebbé tegyük közös erőfeszítéseinket, kitartva a látható egység keresésében a sokszínűségben a Szentlélek vezetése által” – idézi a pápa a nyilatkozatot.

Folytassuk az előrehaladást utunkon a közös eucharisztikus asztal felé

Ezen az úton a vértanúk erős közbenjárása és példája támogat bennünket. Folytassuk tehát az előrehaladást utunkon a közös eucharisztikus asztal felé, növekedve a szeretetben és a kiengesztelődésben – buzdít Ferenc pápa. Folyamatos imáiról biztosítja a pátriárkát, fohászkodik Egyiptom és a Közel-Kelet békéjéért. Ebben a húsvéti időben azt kéri a Szentlélektől, Isten erejétől és gyengédségétől, hogy töltse el szívünket kegyelemmel és lobbantsa lángra benne szeretetének tüzét. A béke Lelke adja meg a növekedést a reményben, barátságban és az egyetértésben – zárja üzenetét Ferenc pápa II. Tavadrosz kopt ortodox pátriárkához.

Forrás: Vatikáni Rádió