A pápa a CELAM-nak: küzdjünk a szegények oldalán a korrupció ellen

0
1072
A Latin-amerikai és Karib-tengeri Püspöki Konferenciák Tanácsa (Fotó: Vatikáni Rádió)

300 évvel ezelőtt talált rá három halász az Aparecidai Szűz Mária szobrára a brazíliai Paraiba-folyóban. Ferenc pápa üzenetet küldött a latin-amerikai püspököknek, akik San Salvador-ban üléseznek május 9-től a Latin-amerikai és Karib-tengeri Püspöki Konferenciák Tanácsa (CELAM) közgyűlése alkalmából. A tanácskozás témája: „Szegény egyház a szegényekért”. A Szentatya komoly aggodalmának ad hangot a korrupció miatt, amely elterjedt az amerikai kontinensen.

Háromszáz évvel az Aparecidai Szűz Mária szobor csodás megtalálása után ma is segít bennünket növekedni a hitben és apostoli útra hív minket – írja a pápa üzenetében. Három szempontot emel ki ezzel kapcsolatban.

A korrupció, mint a rák felemészti az emberek mindennapi életét

Mindenekelőtt a három halász, mind szegény emberek családjaikkal együtt, a mindennapi élet bizonytalanságában éltek, a folyó nagylelkűségének és kegyetlenségének kitéve. Ez a kép számos testvérünk életének nehézségeire emlékeztet minket. A legfájdalmasabb az, hogy szinte elfogadottá vált látni őket ahogy szembenéznek a kontinensünket sújtó egyik legsúlyosabb bűnnel,a korrupcióval, amely életeket tapos mélyszegénységbe, teljes népeket tesz tönkre, bizonytalanságba vetve őket. A korrupció, mint a rák felemészti az emberek mindennapi életét.

Szűz Mária figyelmes anya, aki elkíséri gyermekeinek életét

A második fontos szempontként Ferenc pápa Máriát emelte ki. Szűz Mária figyelmes anya, aki elkíséri gyermekeinek életét. Megjelenik ott, ahol nincs remény. Aparecida történetében a folyó sártengerében találkozunk Vele. Ott várja gyermekeit és ott van velük küzdelmeikben és keresésük során.

A halászok találkozása Máriával

A harmadik aspektus a halászok találkozása Máriával. Hálójuk nem halakkal telik meg, hanem egy jelenléttel, amely betölti életüket és biztosítja őket, hogy céljaikban és küzdelmeikben nincsenek egyedül. A hálók átalakultak a közösségben, amely a hívő emberek csoportja, akik megvallják, hogy bűnösök és üdvözültek, erős és elszánt nép, amely tudatában van, hogy hálóit, életét áthatja egy jelenlét, amely arra buzdítja őket, hogy ne veszítsék el a reményt.

Aparecida a reményünk megújítására hív

Végül Ferenc pápa így buzdít: „Aparecida nem receptekkel lát el bennünket, hanem kulcsokkal, kritériumokkal, nagy bizonyosságokkal, amelyek megvilágosítanak, hogy felébredjen bennünk a vágy a felszínes dolgoktól való megszabadulásra és a visszatérésre a gyökereinkhez, az alapvető értékekhez, továbbá ahhoz a lelkülethez, amely elültette a hitet az ősi egyházban és amely kontinensünket a remény földjévé tette. Aparecida a reményünk megújítására hív a sok kegyetlenség közepette. Mennyit kell tanulnunk népünk hitéből! – fogalmaz a pápa. Ne féljünk attól, hogy népünk miatt áldozatot vállaljunk és a történelem sarától sem, hogy megújítsuk a reményt – zárja üzenetét Ferenc pápa a latin-amerikai püspökökhöz.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS