Szent József adja meg nekünk a képességet, hogy szép és nagy dolgokat álmodjunk

Ferenc pápa hétfő reggeli homíliája

0
1298

„Szent József adja meg a fiataloknak a képességet, hogy álmodjanak, és merjenek kockáztatni mindazon nehéz dolgokban is, amiket megláttak az álmaikban” – szólt Ferenc pápa a Szent Márta-ház kápolnájában tartott hétfő reggeli szentmise homíliájában. Az egyház március 19-éről, nagyböjt harmadik vasárnapjáról hétfőre tette Szent Józsefnek, a Szent Család őrzőjének az ünnepét, és ezért szólt Ferenc pápa a homíliájában az ő alakjáról, aki Isten álmainak és gyengeségeinek az őrzője.

József, a nagy álmodó,  magára veszi Isten ígéreteit

Szent József engedelmeskedik az angyalnak, aki megjelent az álmában, és maga mellé vette Máriát,  aki a Szentlélektől gyermeket fogant – ahogy azt Máté evangéliumában olvassuk. József egy csöndes és engedelmes ember, aki vállára veszi a leszármazás, az örökség, az atyaság, a gyermekség és a stabilitás ígéreteit. Ez az ember egy nagy álmodó, képes arra, hogy elfogadja ezt a súlyos feladatot, és akinek sok mondanivalója van számunkra az árvaságnak ebben a mai korszakában. Magára veszi Isten ígéretét, és csendben előre viszi azt erővel, azért, hogy amit Isten akar, az beteljesedjék.

Az Úr gyenge dolgokat bízott rá: ígéreteket. Az ígéretek pedig gyengék

Szent Józsefnek ugyan sok mondanivalója van számunkra, de nem beszél ez a rejtőző ember, mert ő a csend embere, akinek ugyan a legnagyobb tekintélye van, anélkül, hogy azt megmutatná nekünk. Az Úr gyenge dolgokat bízott rá: ígéreteket. Az ígéretek pedig gyengék – hangsúlyozta Ferenc pápa. Aztán az ígéretek után jön a gyermek születése, a menekülés Egyiptomba – ezek mind a gyengeség helyzetei. József mindezt a szívére veszi, és hordozza ezeket a gyengeségeket, mégpedig olyan nagy gyengédséggel, amellyel a karján tartja a gyermeket.

József képes arra, hogy a gyengeségeinkből oly sok szép dolgot fakasszon

Ez az az ember, aki nem beszél, de engedelmeskedik, a gyengédség embere, aki képes előrevinni az ígéreteket, csakhogy azok erőssé és biztossá váljanak. Ez az ember garantálja Isten országának a stabilitását, Isten atyaságát, a mi istengyermekségünket. Józsefet úgy tudom elképzelni – vallotta személyesen a pápa –, mint aki a gyengeség, a mi gyengeségeink őrzője, aki képes arra, hogy a gyengeségeinkből oly sok szép dolgot fakasszon.

Olyan ember ő, akinek üzenete van mindnyájunk számára: vállaljuk a gyengeséget

József a mi gyengeségeink őrzője azért, hogy azok a hitben erőssé váljanak. Ezt a feladatot álmában kapta, hiszen ő egy olyan ember, aki képes álmodni. Így tehát őrzője Isten álmainak is, a mindnyájunkat megmentő Isten álmainak az őrzője, a megváltásé, amit most rábíznak – húzta alá a szentatya. Ő egy nagy asztalos: csendes, dolgos, híven őrző, aki előreviszi a gyengeségeinket, és képes álmodni. Egy olyan ember, akinek üzenete van mindnyájunk számára: ma azt szeretném kérni az Istentől, hogy mindnyájunknak adja meg a képességet, hogy álmodjunk, hogy merjünk kockáztatni a nehéz dolgok vállalásában, amit az álomban láttunk. Adjon nekünk hűséget, ami általában igaz mivoltunkban növekedik, adja meg ezt ő, aki igaz volt, aki csendben és gyengédségben növekszik, aki képes megőrizni a saját és mások gyengédségét” – fejezte Ferenc pápa hétfő reggeli homíliáját.

Forrás: Vatikáni Rádió

MEGOSZTÁS