A katona Márton Áron nyomában – másodszor

0
2626
A második doberdói zarándoklat résztvevői - fotó: ersekseg.ro

Visszatértünk a doberdói nagy hegyre címmel olvashatunk képes beszámolót a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség honlapján, a Márton Áron-posztuláció oldalán a 2017. január 26. és 31. között lezajlott zarándoklatról.

A második alkalommal megszervezett út célja, hogy a résztvevők bejárják Márton Áron, az első világháborúban katonai szolgálatot teljesítő székely ifjú, a későbbi nagy püspök élete e korai és igen nehéz szakaszának helyszíneit. Mint ismeretes, Márton Áron megsebesülésének 100. évfordulóján, 2016. július 28. és augusztus 2. között szerveztek első alkalommal főegyházmegyei zarándoklatot a Doberdó-fennsíkra.

A szervezők a helyszínről és Márton Áron kapcsolódásáról így írnak:

Az első világháborúban a Doberdó-fennsík védelmének legkritikusabb pontjain leginkább magyar katonák, nagyapáink és dédapáink ontották vérüket, miközben a legnehezebb körülmények között, hősiesen védték a sziklás karsztfelszínbe oly nehezen kialakított harcállásokat. A fennsíkon elhelyezkedő Doberdó falu neve (Doberdò del Lago) lett számukra az egész frontszakasz megnevezése. Kis területen nagy létszámú hadseregek csaptak össze közel két és fél éven át, amelyeknek során mintegy 1 100 000 olasz katona tűnt el, halt meg, vagy sebesült meg, míg a monarchia vesztesége ennek mintegy fele volt. A háború után a Doberdó-fennsík Olaszországhoz került, a mai olasz–szlovén határ közelében.

A 19. életévét épp csak betöltött Márton Áron itt kezdte meg harctéri szolgálatát. A 82. székely gyalogezred katonájaként, San Martino del Carso falu közelében a temesvári 61. gyalogezred 8. századához volt beosztva. Harctéri szolgálatának kezdete 1915. november 6. Néhány hét múlva szakaszvezetővé, majd 1916. július 1-jével zászlóssá léptetik elő. 1916. július 19-én megsebesül: a lövés vállát és felkarját éri.

Az idei zarándoklat képei, Ferencz Kornélia beszámolója és Kovács Gergely posztulátor zarándoknaplójának részletei ITT olvashatók.