Európáért aggódik Henri Boulad egyiptomi jezsuita szerzetes

0
1739
Henri Boulad SJ

„Európa évszázados történelmi küzdelmek és súlyos áldozatok árán érte el mai identitását és egységét, amit súlyos hiba lenne könnyedén feladni” – hangsúlyozta Henri Boulad SJ, az egyiptomi Jezsuita Kulturális Központ igazgatója az Európai Néppárt vallásközi párbeszédért felelős munkacsoportjának ülésén.

Hölvényi György magyar EP-képviselőnek, a munkacsoport társelnökének meghívását követően találkozott Boulad SJ november végén az Európai Parlament képviselőivel Strasbourgban. A Közel-Keleten és világszerte elismert jezsuita gondolkodó előadásában emlékeztetett: Európa ma nélkülözi az igazi nagy víziókat, ehelyett valóságtól elszakadt, ideologikus döntéshozatalt gyakorol. A migrációs válságról szólva aláhúzta: a befogadás nagylelkű és nemes cselekedet, de a humanitárius cselekvésnek az értelemmel is párosulnia kell. Ha ezt nem ismeri fel Európa, az végzetessé válhat az egységre és a kontinens arculatára nézve.

Hölvényi György Strasbourgban november 24-én kiadott sajtóközleményében egyiptomi látogatását felidézve elmondta: az országban jelenleg egyfajta egyensúly tapasztalható a vallási csoportok együttélésében. A muszlim többség és a 10 milliós kopt keresztény közösség a radikális iszlám képviselőinek háttérbe szorításával jelenleg megtalálta a párbeszéd és békés egymás mellett élés lehetőségét. Ugyanakkor a szélsőséges csoportok politikai törekvései és a rendkívül nehéz gazdasági helyzet rendkívül törékennyé teszik a társadalmi békét. A magyar EP-képviselő emlékeztetett, hogy Szudánból milliós nagyságrendben érkeztek menekültek az országba, akik potenciálisan szintén Európába fognak elindulni, ha Egyiptom nem tudja kezelni a súlyos humanitárius helyzetet.

MEGOSZTÁS