Imával és könyvvel az utcára

0
2618

Tüntetés szombaton a marosvásárhelyi katolikus gimnázium védelmében
Imával, énekkel, az erdélyi magyar felekezeti és ezen belül a katolikus oktatás-nevelés védelmében mondott beszédekkel kezdődik Marosvásárhelyen, a Rákóczi sétány és a várfal közötti parkoló területén (a korábbi játszótér helyén) a római katolikus gimnázium és igazgatója, Tamási Zsolt védelmében szervezett tüntetés szombaton, november 12-én délután 3 órakor – tudtuk meg a ma, szerda délelőtt, a Deus Providebit Házban tartott sajtótájékoztatón. Ezt követően a tömeg együtt majd hangosan felolvassa Reményik Sándor Templom és iskola című versét. A sétányról a résztvevők átvonulnak majd a gimnáziumhoz, ahová a szervezők kérik, hogy mindenki vigyen magával egy-egy könyvet, amit felajánl az iskola könyvtára számára.

A marosvásárhelyi katolikus gimnázium védelmében való utcára vonulást tegnap, november 13-án engedélyezte Jakubinyi György érsek, és szervezésével az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány igazgatótanácsának elnökét, Holló László egyetemi előadótanárt bízta meg – tájékoztatott Oláh Dénes főesperes-plébános.  A szervezők kérik, hogy senki ne hozzon magával semmiféle zászlót, pártszimbólumot vagy fehér fegyvernek minősülő tárgyat, de vigye magával komolyságát, az ügy iránti lelkesedését, imáját, valamint az iskolának szánt könyvét.

„Egyetlen esélyünk megmaradni a térségben, ha versenyképes embereket küldünk a munka mezejére” – a katolikus oktatás fontosságának kiemelésére Márton Áron püspöknek Pálfi Géza plébánoshoz 1975-ben intézett szavait idézte rövid beszédében Novák Csaba Zoltán  történész, aki mint mondta római katolikusként, szülőként, tanárként és RMDSZ-képviselőként vett részt a sajtótájékoztatón.  Az RMDSZ felvállalta az ügy jogi képviseletét és a tanácsadást az érintettek számára, valamint mindennek az anyagi oldalát – hangsúlyozta Novák, biztosítva a marosvásárhelyieket egész Erdély szolidaritásáról.

A szolidaritási és érdekvédelmi megmozdulásra a szervezők várnak minden jóakaratú embert, akinek szívügye a katolikus nevelés és oktatás Erdélyben, valamint számítanak a távolban élők imáira is.

Bereczki Silvia sa, Vasárnap
Fotó: Balla Imre

MEGOSZTÁS