Levéltárosok Lőrinc-napi találkozója

0
1777
A katolikus levéltárosok a marosvásárhelyi református gyűjtőlevéltárban Berekméri Árpád Róbert levéltáros vendégei voltak

Szent Lőrinc vértanú a levéltárosok egyik patrónusa. A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár levéltárosai éppen ezért Szent Lőrinc napjához közeli napra igazítják közös éves találkozójukat. Az együttlétre negyedik alkalommal került sor augusztus 13-án.

A Főegyházmegyei Levéltár az érseki levéltár mellett több területi gyűjtőlevéltárból és a Csíksomlyón működő restaurátor műhelyből tevődik össze. A munkatársak év közben gyakran a távolból segítik egymás munkáját, a patrónus ünnepét azonban évente a találkozás örömével koronázzák.

Az idei találkozón az érseki levéltár, a teológia könyvtár-levéltára, a csíkszeredai gyűjtőlevéltár és restaurátorműhely, valamint a gyergyószentmiklósi, szamosújvári és marosvásárhelyi gyűjtőlevéltár munkatársai voltak jelen. A szellemi és lelki feltöltődést nyújtó napot Oláh Dénes főesperes nyitotta meg mint házigazda, hiszen ebben az évben Marosvásárhely adott otthont a találkozónak. A nap első felében a jelen lévő munkatársak beszámoltak az elmúlt időszak eredményeiről és kihívásairól, de szó esett a tervekről, feladatokról is.

A közös, ünnepi szentmisét az idén ezüstmisés Küsmődi Attila szamosújvári plébános, levéltáros mutatta be a Keresztelő Szent János-templomban. A munkaközösség ez alkalommal külön ajándékkal, egy különleges imacsokorral köszöntötte fel.

Ebéd után a munkatársak megtekintették a helyi római katolikus egyházművészeti gyűjteményt és gyűjtőlevéltárat, majd a marosvásárhelyi református gyűjtőlevéltárban voltak Berekméri Árpád Róbert levéltáros vendégei.

A nap végén a Teleki-Bolyai Könyvtár különleges gyűjteményeit láthatták. A találkozó után mindenki a maga helyén végzi tovább mindennapi feladatait, lelkileg és szakmailag egyaránt gazdagabban.

Vass Csongor

MEGOSZTÁS