2022. szeptember 24.

Zsolozsmatábor Szárhegyen

Harmadik alkalommal tartanak zsolozsmatábort a szárhegyi ferences templomban és kolostorban. Minden imádságos, elcsöndesedésre vágyót szeretettel várnak a szervezők.

Információk a zsolozsmatáborral kapcsolatosan:
• Érkezés június 28., csütörtök délután. Aki vonattal, autóbusszal más időben tud érkezni kérik jelezze! A gyorsvonat Szárhegyen nem áll meg. Aki gyorsvonattal érkezik, Gyergyószentmiklóson szálljon le, és autóval érte mennek.
• A tábor első programjának időpontja: 17.30 óra. Aki a kezdésre valamilyen okból nem tud megérkezni kérik jelezze érkezésének időpontját.
• Az első nap a vacsora otthonról hozott (utazásból megmaradt) ennivalókból áll.
• Az elmélkedésekhez (igény szerint) lehet hozni jegyzetfüzetet.
• Ha valaki az erdőben szeretne sétálni, hozzon megfelelő ruhát, cipőt…
• Szállás és étkezés ára összesen 80 lej/fő. Akinek az anyagiak gondot jelentenek kérik jelezze. 

Jelentkezni ITT lehetséges.

Dátum

2018. június 28., csütörtök - 2018. július 01., vasárnap

Helyszín

Szárhegy

1 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Zsolozsma – nagyon szép könyv

  Köszönettel az igaz szóért!
  Enyhe eső szitált az utazó táska zajától hangos útra.
  Az utazás érdekessége a domboldalakra, a sötétkék, és frissen vizes, zöld levelekre leszálló pára, ami meseszerűvé, az esőben kerékpározó versenyzők bátorrá tették az utazás hangulatát. A csíki buszállomáson egy kisebb csoport nevető gyerek élővé tette a várt reményt, kiszámolóst szavalva.
  Ez az a természetfeletti, ami ott úgy kivált a napok mozgalmas rutinjából. A buszon kaptak egy kis intést, mert mindenkinek megvan a maga belső világa, és annak gondjai. Ahol egykor elköszöntem, most kérdéseket feltéve üdvözöltem emlékeimben élő utcát, házat, fákat, amint leszálltam a buszról. Sejtelem gyanánt érintett a megpróbáltatás, megmérettetés.
  A Zsolozsma, a tábor alaphangulata, a szépen szerkesztett könyv kiemelte a minőségi idő fontosságát. Itt egy belátást szereztem arra, hogy egyfajta rendre törekedni.
  A benti padsorban emlékeztem a hat éve volt, meghitt, szigorú fegyelemre, amely kimosta belőlünk a bűn sérüléseit, hogy ép tagok legyünk a közösségben. Egy szakasznyi folyóson illendő, világos képek beszéltek assisi sz. Ferenc életének sors-állomásairól, és szerettem volna megnyugvásként záporoztatni könnyeimet, hogy előbb is T. Nagy Józsefért hálát adjak, és nagybátyámért is.
  A fogadás a legfigyelmesebb volt, s az ismerős ismeretlenek között idegenként tébláboltam. A zsolozsma mindenkié volt, ez foglalt egységbe minket. Tartalmas sorok ezek, ősképek. A természet ajándékaival kedveskedett: a vizes idő, dombok, fák, apró madarak voltak az útjelzők az időben, egy darab vonó, amely sz. Ferenc kedvét idézte, dicsőíteni a felséges Istent. Ez a fácska majd ki is kötött a Mátyás király farakásán. Szappanbuborékot fújva szivárványokat rajzoltak a kis labdacsok rövid életük vidámságával. Látták a fák és bolondosnak mondhatták a városi embert.
  Ismerősök érkeztek, akik rákérdeztek, hogy bemutatkozás volt? – s egypár humoros mondás is elhangzott, olyan józan, barátságos, női. Egy csepp indulat is elfogott, ilyenkor csak kimondatik valami igazság, majd esti köhögős. A kedves mosolyok kiegyenesítették ezt, hiszen a mosoly az a görbe, amely mindent kiegyenesít. Vannak szerény, szorgos tanúságtevői ennek.
  Egy előadás a Zsoltárokról arra a minőségi beszélgetésekre emlékeztetett, ami a Szaxi pater sajátja volt, csak még ő elfogadott, közénk jött az asztmával, a cukorbetegség adta edzett akarattal. A halvány rózsaszín rózsaszirmok hullása tette nőiessé az előadást. Gyorsan rajzoltam a mondottakat, ez adott enyhülést a szabadságos időre fáradt buksimnak. Mindez nemcsak magánszámlára megy, mondani, ami igaz, igazságos, illő, üdvös.
  Voltak, akik olyan csendben voltak jelen szolgálatukkal, mint a lágy szellő. Talán Keresztes sz. János is küldte lelki Övéit, a mese, a monda és szentek élete bevonta ezt a sietős időt. Akármilyen kedves vendég, három napra bőven elég – ezzel indulva gyalog, busszal, vonatozva egyetértés és félreértés, dolgozó emberek szolgálatával tarkított utam itt vége.