2024. július 13.

Szent Polikárp

Valószínűleg 75–82 közt született. Efezus városában Szent János apostol tanítványa volt, emiatt az apostoli atyák közé tartozik. Kis-Ázsiában, Szmirnában lett püspök, itt vendége volt Antiochiai Szent Ignác. Szent Papiás püspök társa volt, aki szintén János apostol tanítványa volt. Anicétusz pápa idején Rómában is járt, a „húsvétvita” ügyében tárgyalni. (A keletiek ugyanis a zsidókkal egy időben ünnepelték a húsvétot, a nyugatiak pedig úgy mint manapság mi.)

A fellobbant üldözések elől hívei kérésére elrejtőzött egy majorban. Egy elfogott ember kínvallatása során azonban kitudódott rejtekhelye. Elfogták, de nem volt hajlandó Krisztust megtagadni. A Szmirnai egyház levele című irat szerint 155. (egyes adatok szerint 156.) február 23-án halt vértanúhalált szülővárosának cirkuszában. Máglyahalálra ítélték, ám a lángok körülötte kettéváltak, ezért karddal átszúrva végezték ki. Testét ezután elégették. Vértanúságának történetét már 157-ben megírták.

Ünnepe a liturgikus reform során halála napjára, február 23-ára került. Ősidők óta ekkor ünneplik keleten is a bizánciak és a koptok. Segítségét fülbántalmak esetén szokták kérni.

Dátum

2025. február 23., vasárnap

Idő

All of the day
Kategóriák