2021. szeptember 28.

Szent Kereszt felmagasztalása napi búcsúk

Gyulafehérvári főegyházmegye:

A Direktórium összesítése szerint főegyházmegyénkben a következő helységekben szenteltek templomot vagy kápolnát Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére: Borbánd, Gyulafehérvár: zárdatemplom, Csernakeresztúr, Felek, Nagysink, Bodfalu, Brassó III., Előpatak, Zabola, Bonchida, Ádámos, Tordatúr, Válaszút, Libán, Mikefalva, Gyulakuta, Abafája, Búzásbesenyő, Kelementelke, Csíkszereda: Szent Kereszt, Csíkszentgyörgy, Bálványos (Gyimesbükk), Székelykeresztúr, Fancsal, Magyarlápos, Nagysármás, Maroscsesztve, Gyergyóalfalu: Bucsin-tető, Csíkmadaras: Madarasi Hargita.

 • Buzásbesenyőn, a Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére szentelt templom idén 120 éves. 50 éve van saját plébániaépülete és az egyházközség az önállósodás útjára lépett, továbbá 30 éve, hogy a templomot felújították-bővítették.  2017. szeptember 14-én, csütörtökön déli 12 órakor Tamás József püspök celebrálja be a búcsús szentmisét. Utána Pál-Antal Sándor levéltáros, akadémikus bemutatja az alkalomra megjelenő, Katolikus egyházközség és hitélet Buzásbesenyőben című könyvet. Közreműködik a helyi Gaudete ökumenikus vegyeskórus Szakács Zoltán karvezető irányításával.
 • A csíkszeredai Szent Kereszt-plébániatemplom búcsúját szeptember 14-én délelőtt 11 és este 7 órakor tartják. Délelőtt 11 órakor Urbán Erik OFM, a csíksomlyói templom igazgatója prédikál. Este 7 órakor a szentmise szónoka Tamás József püspök. Aznap van a templom örökös szentségimádási napja is. Mindkét szentmisét az erdélyi Mária Rádió közvetíti.
 • Székelykeresztúron szintén szeptember 14-én, csütörtökön ünneplik a templom búcsúját. A szentmise, melynek főcelebránsa és szónoka Jánossi Imre újmisés, zetelaki segédlelkész délután 6 órakor kezdődik.
 • Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepét követő szombaton szeptember 16-án, déli 12 órakor szentmise lesz Hargitafürdőn az adótorony (relé) közelében felállított keresztnél és romoknál. A közös indulás az Ózon Hoteltől lesz. Gyülekezés délelőtt 10 órakor, majd 10:15 perckor indulás. Az út meredeken vezet fel a kereszthez, ehhez kérik a híveket, hogy alkalmas öltözékben, cipőben érkezzenek.
 • Brassóban, a Szent Kereszt templomban este 6 órakor tartják a búcsús szentmisét.
 • Kápolnásfalu temetőkápolnájának ünnepét szeptember 16-án, szombaton délelőtt 11 órától tartják. A szentmisén Balázs Imre nyugalmazott plébános prédikál.
 • A tordatúri templom búcsúját 2017. szeptember 17-én, délután fél 1 órakor tartják. A szentmise szónoka Szőcs Csaba szászfenesi plébános, a Verbum Egyesület elnöke.
 • Zeteváralja filiájában, Libánban 2017. szeptember 17-én, vasárnap délután 1 órakor van a búcsús szentmise. A homíliát Tankó Géza gyergyóújfalvi plébános tartja.
 • Szovátán, a Tyúkász-dombi kápolnánál szeptember 16-án, szombaton tartják a búcsút Szent Kereszt Felmagasztalásának ünnepe alkalmából.

Temesvári egyházmegye:

 • Az arad-ségai egyházközséghez tartozó Tornyán 2017. szeptember 14-én, csütörtökön délelőtt fél 11 órától tartják a Szent Kereszt felmagasztalása tiszteletére felszentelt templom búcsúját.
 • Az oraviczabányai közösség szeptember 14-én, szerdán, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén tartja a templombúcsút. Az ünnepi szentmise délután 5 órakor kezdődik.
 • Szent Kereszt felmagasztalása ünnepén van a temesvári piarista templom felszentelésének emléknapja. Kocsik Zoltán, a piarista templom igazgatójának meghívására ez alkalomból az ünnepi szentmisét délután 6 órakor Czeglédi Zsolt piarista szerzetes, a szegedi piarista templom igazgatója mutatja be.

Szatmári egyházmegye:

 • A szatmári egyházmegyében Mezőteremen, Sárközújlakon és Felsőbányán is az ünnep napján, szeptember 14-én, csütörtökön délelőtt 11 órától tartják a búcsúmisét. Mezőteremen Luczás Lóránd szaniszlói plébános; a sárközújlakon Griz László újmisés, a szatmárnémeti Kis Szent Teréz egyházközösség segédlelkésze; Felsőbányán pedig Pitó Lajos monospetri plébános mond szentbeszédet.Mezőteremben a templombúcsú csütörtökön délelőtt 11 órakor kezdődik.

Nagyváradi egyházmegye:

 • 2017. szeptember 16-án, szombaton tartják a kárásztelki plébániatemplom búcsúünnepét. A délelőtt 11 órakor kezdődő szentmise főcelebránsa és szónoka Husztig Róbert, királydaróci plébános.

Dátum

2017. szeptember 14., csütörtök - 2017. szeptember 17., vasárnap