Nagyheti szertartások a nagyváradi székesegyházban

Nagycsütörtökön a nagyváradi székesegyházban két ünnepélyes szentmisét mutatnak be.
– A krizmaszentelési mise délelőtt 10 órakor kezdődik. Az egyházmegye papsága együtt misézik a főpásztorral. Az ünnepi liturgia két kiemelkedő mozzanata a papok szentelési fogadalmának megújítása, valamint az év folyamán a szentségek kiszolgáltatásánál használt olajok megszentelése (keresztelendők olaja, betegek olaja és a szent krizma)
– Az utolsó vacsora emlékére 19 órakor celebrál szentmisét Böcskei László megyés püspök, melynek keretében Jézus felebaráti szeretetének emlékére a főpásztor 12 férfinak mossa meg a lábát. A szentmisét 22 óráig tartó virrasztás követi.

Nagypénteken Urunk szenvedésére és halálára emlékezünk. A székesegyház előtt közös keresztutat tartanak a város plébániái 15 órakor. A nagypénteki szertartás 18 órakor kezdődik, majd 21 óráig a szent sírnál szentségimádást tartanak.

Nagyszombaton 10–20 óra között a hívek szentségimádáson vehetnek részt a szent sírnál. Kérik a híveket, a fiatalokat, a gyermekeket, vegyenek részt minél nagyobb számban a nagyszombati virrasztáson.

Húsvét vigíliája 21 órakor tűzszenteléssel kezdődik a székesegyház előtti téren. Az ünnepi szentmisét, amelynek fontos része a vízszentelés és a keresztségi ígéretek megújítása Böcskei László megyés püspök celebrálja. A szentmise után feltámadási körmenetet tartanak és megáldjuk a húsvéti ételeket.

Húsvétvasárnap a székesegyházban ünnepi miserend lesz. A reggel 8 órakor kezdődő szentmise előtt és után megáldják a húsvéti ételeket. A húsvétvasárnapi pontifikális szentmisét délelőtt 11 órakor celebrálja Böcskei László megyés püspök. A szentmisét a székesegyház Szent László ének- és zenekara kíséri. 18 órakor is lesz szentmise a székesegyházban.

Dátum

2019. április 18., csütörtök - 2019. április 21., vasárnap

Helyszín

Nagyvárad