Adventi koszorúk

0
1894

Az adventi koszorú örökzöldből, főképp fenyőágakból font, négy gyertyával (három lila és egy rózsaszín) díszített dísz, amely négyhetes, a karácsonyi várakozásunk jelképe. Eredete nem katolikus: a 19. században német evangélikusok, jelesük Johann Hinrich Wichern (1808–1881) evangélikus lelkész készített ilyet először 1839-ben. Kezdetben gyertyagyújtással jelölték az adventi időszak napjait: mint az adventi naptár esetében, itt is minden nap egy új gyertyát gyújtottak meg, karácsonyt az összes gyertya egyszerre való meggyújtása jelezte. Akkoriban 20 piros gyertya a hétköznapokat, négy fehér az adventi vasárnapokat jelképezte. Egy évszázad múltán, az első világháború után katolikus körben is elterjedt a szokás, immár egyszerűsített formában, csak a vasárnapokat jelölve a koszorún gyertyával. Az adventi koszorú szép, egyszerű, kézzel fogható jelképe a karácsonyra várakozásnak.

Ma általános szokás plébániáinkon, valamint az otthonokban is. Korábban beszámoltunk néhány közösség közös adventi készületéről, gyertyagyújtásáról, most további helységek látványos adventi koszorúiból, készületéből mutatunk néhányat.

Legyél te a Fény a sötétben! imalánccal advent vasárnapjának előestéjén gyúlt ki az első gyertya a nagyváradi székesegyház előtt felállított adventi óriáskoszorún, adta hírül a Nagyváradi Egyházmegye Facebook-oldala. A fiatalok által lángra lobbantott gyertya körül az egység ajándékáért imádkoztak Böcskei László nagyváradi római katolikus és Csűry István királyhágómelléki református püspök vezetésével.

Az első adventi gyertya meggyújtása a nagybányai Szentháromság-templom előtti téren.

A temesvári családos csoport tagjai gyermekeknek szóló adventi kalendáriumot készítettek, amelyet az ITT lehet megnyitni. „Reméljük ezáltal örömöt szerzünk gyermekeinknek, közelebb kerülünk egymáshoz és Istenhez, hogy nyugalomban, békében és egymás iránti gondoskodással töltsük el ez az áldott időszakot. Hálásan köszönjük mindazok segítségét és erőfeszítését, akik e kalendárium létrejöttében közreműködtek.
Áldott adventi napokat kívánunk mindannyiotoknak!” – olvasható a temesvári egyházmegye családpasztorációs irodájának Facebook oldalán.

A kolozsvári Szentpéteri plébániaudvaron gyűltek össze a hittanosok, kicsik és nagyok együtt, szüleikkel, nagyszüleikkel. Ferencz Antal plébános megáldotta az adventi koszorút, valamint az otthon levő koszorúkat is. Arra kérte mennyei Atyánkat, hogy legyen segítségünkre ez adventben, hogy mi magunk is gyertyákhoz hasonlóan apró kis fényekként világítsunk és szeressük Istent, egymást, mert csak úgy tud eloszlani a sötétség, ha szeretettel növeljük emberi kapcsolatainkban a megbecsülést. Áldást kért a szívekre, lelkekre, adventi várakozásunkra, hogy az méltó gyümölcsöket tudjon teremni. Ezt követően a hittanosok szabad, közösségi játéka, a felnőttek beszélgetései nyomták el a plébániaudvar csendjét.

Koszorúkészítés és adventi fények Gyimesbükkben.

Lobog az első gyertyaláng, várják az Isten fiát Oroszhegyen.