Ki mit tud? Vallási és kreativitási vetélkedő Gyergyócsomafalván

0
131

Ki mit tud?-versenyeket szervez 1999 óta Gyergyócsomafalván Ferenczi Julianna vallás és földrajz szakos tanár. A verseny kezdteben a helyi diákokat szólította meg, majd Gyergyói-medencei vetélkedő lett. Ma már megyei szintű vetélkedővé nőtt. Idén XIX. alkalommal szervezték meg október 19-én a játékos, kreativitásra sarkalló, az általános műveltség tágítására indító rendezvényt. Múltra s jövőre kitekintő beszámolót olvashatnak a főszervező tollából.

Gyergyócsomafalván 1999-ben szerveztem meg először a vallási és magyarságtörténeti kreativitási versenyt Ambrus Árpád kollégámmal Gyergyócsomafalván, a Köllő Miklós Általános Iskolában. Az akkori és mindenkori iskola vezetősége pozitívan támogatta a kezdeményezést.

Kezdetben csak az iskolánk diákjainak szerveztük, később kiterjesztettük, Gyergyói-medencei vetélkedő lett. Ma már megyei szintű vetélkedővé nőtte ki magát. A tavalyi tanévben Korpos Levente iskolaigazgató és Dézsi Zoltán aligazgató segítségével sikerült összeállítani a vetélkedő leírását tartalmazó dossziét, ami lehetővé tette, hogy a kistérségi rendezvény bekerülhessen a Hargita Megyei Tanfelügyelőség verseny-kalendáriumába, a tanügyminisztérium jóváhagyásával így megyei szintűvé válhatott.

A verseny elindításának célja az volt, hogy valami többet szerettem volna tenni, kilépni a vallásóra kereteiből; továbbá élményt nyújtani, a kreativitást fejleszteni, példaképek állítani a gyefmekek elé, közös együttléteket megélni. A csapatmunka, a tapasztalatszerzés, a közösségformálás, a szemléletváltás is cél volt, és a vallási, nemzeti identitás megerősítése.

A szervezési célokat a következő mottóra alapozzuk: ,,A múlt ismerete nélkül ingoványos a jelen és csak véletlen a jövő”.

Azt szeretnénk elérni, hogy olyan szilárd tudásbeli alapokat és lelki élményt biztosítsunk, teremtsünk a diákok számára, amelyre bármikor bátran építkezhetnek; játékos módon fejleszteni történelmi, néphagyományi, vallási ismereteiket. Kedvcsinálónak szántuk az olvasáshoz, az érdeklődés felkeltéséree a történelmi múlt iránt.

A szervezésben segítenek, segítettek a kollégák, civil szervezetek, magánszemélyek és a helyi plébánia. Az anyagi fedezetet pályázatok, szponzorok segítségével biztosítottam. Több alkalommal főtámogató volt a Communitas Alapítvány, a helyi Polgármesteri Hivatal, a Közbirtokosság, a Borsos Miklós Művészetéért Alapítvány, a Gyulafehérvári Érsekség, Itthon Közösen a Holnapért Alapítvány. Több évben is, az anyagi fedezet hiánya miatt a kollégák otthonról hozott finomságokkal biztosították az ötven résztvevő részére az agapét. Volt olyan év is, amikor nem tudtunk elegendő könyvet vásárolni a versenyző diákoknak és Székely Eszter az akkori harangozó saját könyvtárából adományozott szépirodalmi témájú könyveket. Szintén ő varrt honfoglalás korabeli ruhákat a diákok számára, abban az évben, amikor a téma a magyar nép kereszténnyé válása volt.

Évente egy-egy sajátos tematika határozta meg a vetélkedő szellemi jellegét, amelyet előzetesen minden iskolához kiküldtem. Hagyományosan háromfős csapatok benevezésével vehettek részt a Gyergyói-medencei iskolák, idéntől már Hargita megye iskolái.

A diákok első feladata a csapatnév-választás, amelyet be kell mutatniuk többek között a választás okát, célját. Többnyire az adott év témája mentén történik a csapatnév megválasztása is. A további feladatok között gyakran szerepelt a csapatonként bemutatott dramatizált jelenet az adott témában, vagy a már otthon megtervezett, elkészített és magukkal hozott tematikus szimbólum bemutatása. Ennek az anyaga lehet fa, az lehet kézzel készített kollázs, plakát, varrottasok stb. Olykor a magyar irodalomból választott istenes verset is meg kellett tanulniuk a versenyző diákoknak.

Ma már a digitális kompetenciájuknak köszönhetően a benevező csapatok fele az általuk készített kisfilmmel mutatja be az adott témát. Olyan kreatív feladatokat kaptak a csapatok az előző években, mint pl. interjúkészítés Szent Istvánnal, rögtönzött fogalmazás a Mit üzen a ma fiataljainak Szent László? címmel, máskor plakátkészítés volt a feladat.

Nagyon szeretett és kedvelt témák voltak az elmúlt években a következők: Szent István magyar államalapító király, Honfoglalás, kereszténység felvétele, Vértanúk, aradi vértanúk, Magyar szentek, Márton Áron, Erdély püspöke, Az egyház születése, egyházközségünk születése, Szent László mint példakép, A hit, „Állj szilárdan a hitben”, Megmaradni Jézusban, megélni a keresztény hovatartozásunk örömét, ,,Elmenni a határokig!” (Ferenc pápa), „Legyetek tehát irgalmasok, amint a ti Atyátok is irgalmas!”

A versenyeken a zsűri minden csapat munkáját kiértékeli, rangsorolja, külön kiemeli, ki miben ügyes, kinek mi az erőssége..

Minden évben a diákok életkori sajátosságának megfelelő értékes szépirodalmi vagy vallásos témájú könyveket, emléklapot és oklevelet kapnak a versenyzők.

A kiértékelést öttagú zsűri végzi. A felkészítő tanárok szintén egy-egy értékes könyvet és emléklapot kapnak. A versenyt rendszerint közös ebéd zárja, sőt néhány évben táncházra is sor került.

Az idén XIX. alkalommal, október 19-én tartottuk a Ki mit tud?-ot. A rendezvény reggel 9 órától szentmisével vette kezdetét, bemutatták Dávid György Gyergyó-kerületi fő esperes, Keresztes Zoltán, a gyergyószentmiklósi Szent István ereklyéjének átvitele egyházközség plébánosa, Bartos Károly helyi plébános és Csala László nyugalmazott plébános, kántori szolgálatot látott el Ambrus Tibor kántor. A szentmise után a Borsos Miklós Művelődési házban zajlott a vetélkedő. A jelenlevőket köszöntötte Korpos Levente iskolaigazgató, Bartos Károly plébános és Ferenczi Julianna tanárnő. A vetélkedő az IMÁVAL MEGÚJULÓ KÖZÖSSÉG jegyében szerveződött, amire ráerősített a Márton Áron püspöktől kölcsönzött mottó: „Az embereknek kell megjavulniuk, hogy jóra forduljanak az idők”.

A benevezett iskolák csapatainak Szent Pál leveleiből kellett készülniük, illetve kreatív módon kellett bemutatniuk a saját egyházközösségük életét, fejlődését. Főtámogató a helyi Polgármesteri Hivatal, a helyi egyházközség, Bartos Károly plébános, András Erzsébet és Sándor Enikő. A zsűri tagjai voltak: dr. Gál László, a gyulafehérvári főegyházmegye főtanfelügyelője, Bogos Mária vallásoktatásért felelős tanfelügyelő, Dávid György főesperes, Ferenczi Attila, a gyergyószentmiklósi Salamon Ernő Gimnázium igazgatója, Ambrus Ibolya angolszakos tanárnő, Tódor Mária történelem szakos tanárnő.

Az idei nyertes csapatok: I. díj Szent Pál csapata, a gyergyócsomafalvi Köllő Miklós Általános Iskola diákjai, II. díj: Munkás Szent József csapata, akik a gyergyószentmiklósi Fogarassy Mihály Általános Iskola diákjai, III. helyezett Keresztelő Szent János csapata, a Kilyénfalvi Tarisznyás Márton Általános Iskola diákjai.

A rendezvényt közös ebéd zárta, amelynek keretében a kollégák kiértékelték a rendezvényt. Élményekben gazdag és sikeres volt az idei Ki mit tud?

Ferenczi Julianna vallás és földrajz szakos tanár

MEGOSZTÁS