Dilexit nos: Ferenc pápa új enciklikája Jézus Szentséges Szívéről

0
56
A São Pauló-i Santa Ifigênia-templom rozettája (Fotó: Wilfredor / Wikipedia)

E hét csütörtökön, október 24-én hozzák nyilvánosságra a szentatya Jézus Szentséges Szívének tiszteletéről szóló enciklikáját, amelyet a pápa júniusban egy általános audiencián jelentett be. A szöveg összefoglalja a korábbi hivatalos tanítások megfontolásait.

A Dilexit nos (Szeretett minket) Ferenc pápa negyedik enciklikája lesz, és mélyreható globális kihívások idején jelenik meg. Jelen világunkat háborúk, társadalmi és gazdasági egyenlőtlenségek, féktelen fogyasztói társadalom jellemzi és olyan technológiák sújtják, amelyek az emberi természet aláásásával fenyegetnek. Ferenc pápa jelen dokumentumával szemléletváltásra szólít fel, arra sürgetve az emberiséget, hogy fedezze fel újra azt, ami a leglényegesebb: a szívet.

Ferenc pápa bejelentése

Az enciklika teljes címét, Dilexit Nos – Enciklika Jézus Krisztus Szívének emberi és isteni szeretetéről, a Vatikán Sajtóirodája ma hozta nyilvánosságra, megjelenése október 24-re van kitűzve. A szentatya már korábban, a hagyományosan a Jézus Szentséges Szívének szentelt hónapban, június 5-én a Szent Péter téren tartott általános audienciáján közölte a dokumentum közzétételére vonatkozó szándékát. Ferenc pápa akkor reményét fejezte ki, hogy a szöveg az Úr szeretetének olyan aspektusairól való elmélkedésre hív, amelyek megvilágíthatják az egyházi megújulás útját, és értelmes visszhangra találnak „egy olyan világban, amely úgy tűnik, hogy elvesztette a szívét”. Azt is megjegyezte, hogy az enciklika a korábbi tanítóhivatali tanításokból és a Szentírás gazdag hagyományából származó gondolatokat is tartalmazni fogja, újra bevezetve az egyházat ebbe a spirituálisan mély áhítatba.

Az 1673-as jelenések

Az enciklika annak az ünnepségsorozathoz kapcsolódik, amelyet a Jézus Szentséges Szíve Szent Alacoque Mária Margitnak 1673-ban történt első kinyilatkoztatása 350. évfordulója alkalmából rendeznek, és 2023. december 27-től jövő év június 27-ig tartanak. Három és fél évszázaddal ezelőtt, december 27-én Jézus megjelent a fiatal, mindössze 26 éves francia vizitációs apácának, és rábízta azt a döntő fontosságú küldetést, hogy az egész világon, különösen is a bűnösök között terjessze Jézus szeretetét. Ezek a jelenések a burgundiai Paray-le-Monial kolostorában történtek, 17 évenkeresztül. Krisztus megmutatta a szívét, melyet lángok öveztek és töviskorona vette körül, szimbolizálva az emberi bűn által okozott sebeket. Kérte, hogy az Úrnapja (Krisztus Szent Teste és Vére) ünnepét követő pénteket szenteljék a Szentséges Szívnek. Szent Mária Margit, bár kezdetben még apácatársai is félreértették, kitartott küldetése mellett, hogy kinyilvánítsa Krisztus szeretetét a világnak.

XII. Pius pápa Haurietis Aquas című enciklikája

XII. Pius Haurietis acquas című enciklikája 1956-ból származik, és akkor íródott, amikor a Jézus Szíve iránti tisztelet válságban volt. A dokumentum az áhítat újjáélesztését kívánta elérni, felszólítva az egyházat, hogy jobban megértse és az áhítat különböző formáit gyakorolja, mert ezek jelentik a „legfőbb hasznot” az egyház szükségletei szempontjából, de egyben „az üdvösség zászlaját” is jelentik a modern világ számára. A Haurietis aquas évfordulóján XVI. Benedek hangsúlyozta: „De Isten irántunk való szeretetének ez a misztériuma nemcsak a Szent Szív iránti áhítat tárgya: ugyanúgy minden hiteles lelkiség és keresztény jámborság tartalma. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy ennek az áhítatnak az alapja egyidős magával a kereszténységgel.”

Ferenc pápa elkötelezettsége

Ferenc pápa következetesen mélységes tiszteletet tanúsít Jézus Szentséges Szíve iránt, és gyakran összefüggésbe hozza a papi küldetéssel. 2016-ban Jézus Szentséges Szíve ünnepén zárta le a papok jubileumát, arra buzdítva őket, hogy a Jó Pásztorhoz hasonlóan fordítsák szívüket az elveszettek és az eltávolodottak felé. Ugyanezen a jubileumon a szentatya az irgalmasságról szóló első elmélkedéseiben azt ajánlotta a püspököknek és papoknak, hogy térjenek vissza a Haurietis Aquashoz, megjegyezve, hogy „Krisztus szíve az irgalmasság központja”. Ez az irgalmasság természete: bepiszkolja a kezét, megérint másokat, elkötelezi magát, és kapcsolatba kerül másokkal.

A pápa negyedik enciklikája

Dilexit nos Ferenc pápa negyedik enciklikája, a XVI. Benedekkel közösen írt Lumen fidei (2013. június 29.), a környezeti válságról és a teremtés gondozásának szükségességéről szóló Laudato si’ (2015. május 24.) és a Fratelli tutti (2020. október 3.) után, amely a globális testvériségre és társadalmi barátságra szólít fel egy világjárvány és konfliktusok, köztük az Isten nevében vívott háborúk által széttördelt világban.
Dilexit nos enciklikát október 24-én mutatja be a Vatikán Sajtóirodájában Bruno Forte teológus, Chieti-Vasto érseke és Antonella Fraccaro nővér, az Evangélium Tanítványai közösség általános elöljárója.

Forrás: Salvatore Cernuzio / Vatikáni Rádió